Szynkowar, taki prosty, taki mały a taki pożyteczny.
Taka domowa, parzona wędlina jest zdrowa, pyszna, bez konserwantów i jeszcze cała masa achów i ochów.
Zachęcam wszystkich którzy jeszcze nie mają do zakupu i robimy pyszne wędliny.
Dzisiejszy przepis jest zlepkiem informacji wyczytanych w necie na temat wędlin z szynkowaru.
Zapraszam na:
Schab w paprykowej skórce.
Składniki:
Przepis własny.
- 1200-1250g schabu b/k
- szynkowar poj.1500 ml
Pekla: - starczy na zapeklowanie 2 kg mięsa
- 2000 ml wody
- 1/2 szklanki soli
- 1 łyżka soli peklowej
- szczypta nitek chili Skworcu
- 1 łyżka ziela kocanki
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżka pieprzu kolorowego
- Składniki pekli wymieszałam ze sobą w naczyniu z pokrywką i włożyłam doń mięso w całości.
- Przykryłam i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
- Po 24 godzinach, wyjęłam mięso z pekli, osuszyłam i obtoczyłam w słodkiej papryce a potem włożyłam do woreczka i wsunęłam mięso do szynkowaru.
- Zamknęłam szynkowar i wstawiłam go na 24 godziny do lodówki.
- Po upływie tego czasu parzyłam schab czyli do wysokiego garnka na dno włożyłam ściereczkę, wstawiłam szynkowar i wlałam wodę do wysokości mięsa.
- Parzyłam schab przez 1,5 godziny nie dopuszczając wody do wrzenia czyli w 90 C.
- Po czasie parzenia, wyjęłam szynkowar z garnka, oziębiłam pod zimną wodą i wstawiłam ponownie do lodówki na 24 godziny.
- Potem to już tylko wyjęłam mięso z szynkowaru, polewając go przez chwilę wodą.
- Gotowe, mniam.
- Może dużo pisania ale pracy niewiele.
- Jak dobrze sobie rozplanujecie czas to wyborna wędlina będzie wtedy kiedy chcecie.
Przepis własny.
12 komentarze
Jakiej firmy masz szybkowar? Rozważam zakup, ale nie wiem czym mam się kierować:)
OdpowiedzUsuńTo nie jest szybkowar, szybkowar gotuje potrawy pod ciśnieniem natomiast szynkowar to garnek różnych kształtów do parowania domowego wędlin.
UsuńMój jest firmy BIOWIN.
Kieruj się pojemnością, czy chcesz duzy czy mały.
Oczywiście przejęzyczyłam się, bo jestem wielką fanką szybkowarów:) Dzięki za radę n.t.Twojego szynkowara.
UsuńSchab wygląda bardzo apetycznie. Bardzo !!!
OdpowiedzUsuńZainteresowałaś mnie tym szybkowarem.
Jestem bardzo ciekawa gdzie go kupiłaś i w jakiej jest cenie.
Pozdrawiam serdecznie:)
Łucjo to nie jest szybkowar bo ten z mięsa zrobił by sieczkę tylko szynkowar.
UsuńKupiłam go na allegro za 56 zł.Firma BIOWIN.
Dorotko, bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
ja mam najtańszy i też się sprawdza:)
OdpowiedzUsuńdomowa szynka jest przepyszna-zupełnie inaczej smakuje od tej kupnej i nie psuje się.
pozdrawiam cieplutko:)
Cieszę sie że tak piszesz bo to nieznany sprzęt a tak wiele może.
Usuńmam szynkowar od 2,5 roku ,robię wędliny ,wszyscy zjadamy się nimi -sklepowych nie jemy ,zapomnieliśmy już jak smakują i na całe szczęście :) Dorotko,wszystko mam ,tylko te nitki :( ...właśnie w piątek przyszła paczka z przyprawami od Skworcu ...ale spróbuję zastąpić te nitki ostrą papryka mieloną lub chili ...pozdrowionka :)))
OdpowiedzUsuńTak zrób lila a następnym razem jak będziesz zamawiała u Skorcu koniecznie nabądź nitki, są niezastąpione :-)
UsuńDomowe wędliny to najlepsze co można mieć na co dzień do zjedzenia :) Moja babcia właśnie takie robi. Ja też w sumie nie narzekam, bo mimo braku czasu to mam dostęp do wyrobów, które smakują jak swojskie. Produkują ją Karol-Zakłady Mięsne.
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny najlepsze pod warunkiem że mamy dostęp do zdrowego mięsa. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.