poniedziałek, 17 lutego 2014

Rolada szpinakowo-dyniowo-brokułowa z ziołowym sosem jogurtowym

Tą pyszną roladę zesłały mi jakiś czas temu Anioły, no tak nie śmiejcie się, najprawdziwsze Anioły.
Robiłam ją nie raz nie dwa i zapewniam że anielskie doznania gotowe.
Jest zdrowa, jest pyszna, jest piękna i każdy krążek zachęca do zjedzenia.
Popróbujcie a przepadniecie i zrobicie następną i następną.

               Składniki: ( forma 30 x 25 )
  • 400 g szpinaku świeżego
  • 150 g startej dyni
  • 150 g różyczek brokuła
  • 300 g startego żółtego sera
  • 4 jaja
  • 2 centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kurkuma
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • biały pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
Szpinak umyłam a potem gotowałam 5 minut.
Następnie odcedziłam, odcisnęłam dość mocno i drobniutko posiekałam.
Do szpinaku dodałam żółtka jaj, doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dobrze wymieszałam.
Białka jaj ubiłam na sztywno i dodałam do masy szpinakowej, delikatnie wymieszałam.
Następnie blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam ciasto, wyrównałam wierzch i wstawiłam do nagrzanego do 200 C piekarnika na 20 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i przewróciłam dołem do góry, usunęłam papier.
Dynię starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
Dodałam na patelnię starty imbir oraz lekko zgnieciony cały ząbek czosnku - po usmażeniu wyjęłam go z patelni.
Smażyłam dynię ok. 10 minut a na koniec dodałam mleko i zagotowałam.
Doprawiłam do smaku solą i kurkumą.
W garnku zagotowałam lekko osoloną wodę ze szczyptą cukru i blanszowałam różyczki brokuła przez 4 minuty i odcedziłam.

Upieczone ciasto szpinakowe posmarowałam masą dyniową, na to wyłożyłam różyczki brokuła a na wierzch starłam ser żółty, zostawiając trochę na wierzch rolady.
Zwinęłam wtedy placek w roladę, ciasto jest elastyczne i łatwo się zwija.
Po wierzchu posypałam resztą startego sera i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190 C na 7-10 minut aby ser ładnie się rozpuścił i ściągnął roladę od środka.
Po wyjęciu z piekarnika należy chwilę odczekać i pokroić w plastry po skosie.
               Sos jogurtowo-ziołowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego 6 %
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego majeranku
  • sól czarna cypryjska
  • 1 posiekany ząbek czosnku
Wszystkie składniki wymieszałam i wstawiłam na 15 minut do lodówki.
Plastry rolady podałam z sosem ziołowym.
Pyszności.
Smacznego.
Inspiracja Anioł Jaga z Anioły w kuchni

7 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger