Pączki hiszpańskie są znane jako "gniazdka" czy "pączki wiedeńskie".
Od tradycyjnych pączków, jakie znamy różnią się dziurką.
Nie mają nadzienia, za to oblane są zwykle sporą ilością lukru.
Przygotowywane są w ciasta parzonego, a nie drożdżowego, w czym bardziej przypominają ptysie.
Tyle znalazłam w necie o tych pączkach i nadal nie wiem czy to pączki hiszpańskie czy wiedeńskie?
Może ktoś coś?
Zapraszam na pyszne aromatyczne pączusie, wszak zaraz tłusty czwartek i ostatki.
- 1 szklanka wody
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta soli
- 3 duże jaja
- olej do smażenia
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka ciepłej wody
- 9 łyżek cukru pudru
- Do garnka wlałam wodę, włożyłam masło i sól i zagotowałam.
- Na gotujący płyn wsypałam jednym ruchem mąkę i mieszałam aż powstało jednolite ciasto.
- Ucierałam jeszcze chwilę łyżką aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek garnka.
- Odstawiałam do ostudzenia a potem wbijałam po jednym jaju i wymieszałam mikserem.
- Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego z tutką w kształcie gwiazdki i wyciskałam na papier do pieczenia okręgi, ok. 8 cm średnicy.
- Potem papier poprzecinałam na kwadraty - mnie tak było wygodniej niż wyciskać krążki na małe kawałki papieru.
- Pączki piekłam na rozgrzanym tłuszczu ok. 185 C bo inaczej chłoną tłuszcz do środka.
- Wkładałam pączki na tłuszcz papierem do góry i usunęłam go chwilę po położeniu na tłuszcz, bardzo lekko odchodzi.
- Piekłam pączki aż się zrumieniły z obu stron.
- Osuszyłam na ręczniku papierowym.
- Sok pomarańczowy wymieszałam z wodą i cukrem pudrem na lśniący lukier i jak pączki ostygły posmarowałam je lukrem.
- Poczekałam aż lukier wyschnie i już gotowe.
5 komentarze
Karnawał i pączki to nierozerwalny związek:)))a do tego hiszpańskie...:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPrawda że prawda?
Usuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńSzukałam takiego przepisu.Dziękuję,że go masz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.