Są aromatyczne i bardzo pożywne.
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 - 4 plastry sera solankowego typu feta
- bułka tarta
- jajo
- olej do smażenia
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli cytrynowej w płatkach Royal Brand
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
- pieprz
- Ziemniaki ugotowałam i przecisnęłam przez praskę.
- Dodałam jak ostygły jajo i mąkę ziemniaczaną i doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
- Posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę smażyłam na rozgrzanym oleju a następnie dodałam rozmrożony szpinak i razem smażyłam dopóki nie odparowała woda.
- Na koniec wkruszyłam ser i wszystko wymieszałam, doprawiłam pieprzem.
- Porcję masy ziemniaczanej spłaszczyłam w dłoni na placek, na środku położyłam farsz i ulepiłam kotlecik.
- Każdy kotlet umoczyłam w roztrzepanym jajku a potem panierowałam w bułce tartej.
- Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Do miseczki włożyłam jogurt grecki, dodałam sól cytrynową w płatkach oraz posiekane zioła i doprawiłam pieprzem.
- Wszystko wymieszałam i schłodziłam.
- Kotlety podałam polane sosem.
Przepis własny.
21 komentarze
ZROBIĘ KONIECZNIE! Jak tylko wyjem zapasy od Mamy i mrożone warzywa Ojejciu. <3 Nawet nie wiesz jak mnie ucieszył ten przepis! To coś co wiem,że już lubię!
OdpowiedzUsuńCiesze sie Olcia.
UsuńPyszne danie. Mam mrożony szpinak, więc przygotuję takie danie na obiad.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
No i jak Łucjo? smakowało?
UsuńJa robię kotlety ziemniaczane z parówką i żółtym serem:)
OdpowiedzUsuńTeż pysznie.
UsuńPyszne i bardzo zachęcające:)))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńRenia smażymy?
Usuńto jest cos dla mnie!!
OdpowiedzUsuńWcinaj i smaż i kuś innych.
UsuńCiekawy przepis :) lubię takie kotlety ziemniaczane ale ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Chyba wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńWypróbuj bo sa pyszne.
UsuńTo jest ciekawe, zainteresowałaś mnie tym daniem. Dopisuję je do mojej listy życzeń kulinarnych. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz zrobić bo pyszne.
UsuńMuszę koniecznie zrobić!!! Wyglądają przepysznie i zapewne tak smakują :)
OdpowiedzUsuńEheś, są pyszne.
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńJadłam dziś coś podobnego w restauracji, i właśnie się zastanawiałam jak zrobić wersję domową ;) Spróbuję przygotować te kotlety z Twojego przepisu, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj i napisz mi czy ten smak z restauracji to ten sam co moje kotlety?
UsuńPysznie wyglądają .
OdpowiedzUsuńDzisiaj spróbuję.
Napisz czy smakowały?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.