Nie ma wymówki żadnej, ciasto jest obłędne w smaku, no i zdrowe.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 80 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki maślanki
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- sól
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- masło do natłuszczenia foremki
- bułka tarta do wysypania foremki
- cukier cynamonowy do posypania ciasta
Do miski wsypałam mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sól i sodę, wymieszałam.
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę a potem dodawałam po 1 jajku cały czas miksując.
Potem dodałam do masy puree z dyni i esencję waniliową, ubijałam aż masa była gładka i puszysta.
Wtedy dodałam połowę mieszanki mącznej, wlałam maślankę i dodałam resztę mieszanki mącznej.
Dobrze wymieszałam, po czym dodałam żurawinę, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszałam po raz ostatni.
Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułka tartą.
Ciasto przełożyłam do formy, wyrównałam wierzch, posypałam cukrem cynamonowym i piekłam przez 70 minut w temperaturze 180 C lub do suchego patyczka.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]
2 komentarze
Faktycznie, ciasto wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.