środa, 26 lutego 2014

Gęsie nogi w sosie musztardowym

Gęsina jest zdrowa i pyszna , trzeba tylko odpowiednio ją przygotować i podać.
Ten pomysł jest z kuchni Lidla i Pascala Brodnickiego.
Zapraszam serdecznie.

                          Składniki:
  • 2 nogi z gęsi umyte i osuszone
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • mały ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy

Z kostek nóg gęsi usunęłam skórę, ścięgna i odcięłam chrząstkę.
Odcięłam nadmiar skóry i tłuszczu który zostawiłam na potem.
Przecięłam nogi w miejscu torebki stawowej na pół a skórę ponacinałam delikatnie w kratkę.
Nogi doprawiłam solą i pieprzem z obu stron.
Rozgrzałam patelnię i włożyłam na nią skórki i tłuszcz wcześniej odcięty z nóg. 
Wytopiłam tłuszcz, wyjęłam skórki a na patelnię dodałam masło a jak się rozpuściło obsmażyłam z obu stron nogi na złoty kolor.
Wyjęłam je z patelni a na nią włożyłam posiekaną cebulę i czosnek i podsmażyłam.
Na patelnię znowu włożyłam nogi i chwilę je podsmażałam.
Wówczas dolałam szklankę wina, wymieszałam i dodałam 100 ml śmietanki oraz liść laurowy.
Zagotowałam, przykryłam i dusiłam pod przykryciem przez 45 minut.
Potem zdjęłam pokrywkę, wyjęłam mięso a do powstałego sosu dodałam pozostałe 100 ml śmietanki.
Zagotowałam po raz ostatni, wyłączyłam płomień a do sosu dodałam 2 łyżeczki musztardy z gorczycą i posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszałam i sos gotowy do podania.
Na dno talerza wylałam trochę sosu, ułożyłam nogi gęsie i po wierzchu polałam sosem.
Smacznego.
Inspiracja Pascal Brodnicki

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger