Bułki są mięciutkie i wilgotne od jabłek a same jabłka aromatyczne i pyszne.
Zapraszam na drożdżówki.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 500 g pokrojonych w kostkę jabłek
- 40 g masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 1 laska cynamonu
Najpierw zrobiłam nadzienie.
Na patelnię wsypałam cukier i wlałam wodę i podgrzewałam poruszając patelnią aż cukier się rozpuścił.
Dodałam masło i rozpuściłam w syropie, a wtedy dodałam pokrojone w kostkę jabłka oraz laskę cynamonu i gotowałam pod przykryciem 10 minut.
Zdjęłam potem z ognia i przestudziłam.
Teraz zrobiłam rozczyn.
Do miski wlałam ciepłe mleko, dodałam pokruszone drożdże oraz 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.
Przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiałam do miski, dodałam wyrośnięty rozczyn, 2 jaja, 2 żółtka cukier i sól i wyrobiłam gładkie ciasto.
Ciasto wyrabiałam do momentu aż zaczęło odchodzić od miski a wtedy wlewałam po trochu rozpuszczone masło i dalej wyrabiałam aż ciasto pochłonęło całe masło.
Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoiło swoją objętość wyłożyłam je na blat posypany mąką i podzieliłam na 16 kawałków.
Z każdej części formowałam placuszek, na środek nałożyłam po łyżce nadzienia i zlepiałam bułki, które układałam złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto dobrze się lepi i jest bardzo delikatne.
Przykryłam bułki i odstawiłam do wyrośnięcia na 20 minut.
Potem posmarowałam je roztrzepanym białkiem i piekłam 20 minut w 180 C.
Smacznego.
4 komentarze
Świetne takie domowe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńPycha są.
Usuńbardzo lubię domowe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńA kto ich nie lubi hi hi ?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.