poniedziałek, 3 lutego 2014

Diples - greckie faworki

Już niedługo "ostatki" czyli trzeba wypiekać pączki, faworki, chrusty czy np. oponki.
Wszystko przepyszne i mega kaloryczne ale raz do roku, czemu nie?
Faworki greckie są bardzo aromatyczne od pomarańczy.
W oryginale, w Grecji są podawane z syropem i orzechami ale dla mnie było już za dużo słodkości i podałam je posypane cukrem pudrem.
Podam Wam oryginalny przepis na syrop i sami ocenicie czy syrop czy cukier puder?
Zapraszam serdecznie.

Składniki:
  • 6 szklanek mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju kukurydzianego 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie greckich faworków:
  • Jaja zmiksowałam z cukrem na puszystą masę, potem dodałam skórkę i sok z pomarańczy.
  • Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do masy z jaj, wyrobiłam jednolite ciasto tak aby nie kleiło się do rąk.
  • Jak będzie za rzadkie należy dosypywać mąki.
  • W składnikach podałam ilość mąki która powinna wystarczyć do zagniecenia ciasta ale wszystko zależy od jaj, i trzeba czasami dosypać odrobinę mąki.
  • Po wyrobieniu ciasta odstawiłam je przykryte miską na ok. godzinę.
  • Następnie ciasto rozwałkowałam na cienki placek - grubości tak jak na makaron.
  • Z ciasta wycinałam paski szerokości ok. 5 cm i długie na ok. 10 cm i zwijałam z nich rulony lekko dociskając.
  • Rulony smażyłam na rozgrzanym w głębokim garnku oleju rzepakowym tak aby były rumiane ze wszystkich stron.
  • Potem osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Jak ostygły posypałam je cukrem pudrem.
  • Teraz opcja dla tych co chcą z syropem.
Syrop do faworków greckich:
  • 1 szklanka miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • laska cynamonu
  • zmielone orzechy
  • cynamon
  • prażony biały sezam 
Przygotowanie syropu:
  • Wszystkie składniki czyli miód, cukier, wodę, skórkę z cytryny i laskę cynamonu gotujemy przez 5 minut i studzimy.
  • Jak faworki ostygną maczamy je w syropie, układamy na talerzu i posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cynamonem i prażonym sezamem.
Smacznego.
Inspiracją był przepis z bloga: my olive tree

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger