wtorek, 18 lutego 2014

Ciasto czekoladowo-serowe

Ciasto jest bardzo delikatne i przepyszne.
Polecam serdecznie bo warto się pokusić i delektować przy filiżance kawy czy herbaty.

                 Składniki: ( 24 x 24 )
          Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
              Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka 
  • 2 budynie czekoladowe w proszku z cukrem
  • 2 łyżki kakao
              Masa serowa:
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g
  • 3 jaja
  • białko
  • 1 budyń śmietankowy
  • gorzka czekolada do posypania
Ze składników na ciasto zagniotłam zwarte ciasto i wylepiłam nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Budynie czekoladowe wymieszałam z kakao i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotowałam i do gotującego wlałam to z rozpuszczonymi budyniami.
Zagotowałam budyń i gorący wylałam na surowe ciasto i równo rozsmarowałam.
Odstawiałam blaszkę do przestudzenia.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
Stale ucierając dodawałam na przemian po 1 żółtku i 1 serku.
Na końcu dalej ucierając dodałam proszek budyniu śmietankowego.
Ubiłam pianę z 4 białek na sztywno i dodałam do masy serowej delikatnie mieszając.
Masę serową rozłożyłam na zimnym już budyniu czekoladowym.
Piekłam ciasto w 180 C przez 40 minut.
Po ostudzeniu posypałam startą czekoladą gorzką.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
Przepis dołączam do Czekoladowego Tygodnia Bei

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger