Polecam serdecznie bo warto się pokusić i delektować przy filiżance kawy czy herbaty.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 500 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe w proszku z cukrem
- 2 łyżki kakao
- 125 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g
- 3 jaja
- białko
- 1 budyń śmietankowy
- gorzka czekolada do posypania
Budynie czekoladowe wymieszałam z kakao i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotowałam i do gotującego wlałam to z rozpuszczonymi budyniami.
Zagotowałam budyń i gorący wylałam na surowe ciasto i równo rozsmarowałam.
Odstawiałam blaszkę do przestudzenia.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
Stale ucierając dodawałam na przemian po 1 żółtku i 1 serku.
Na końcu dalej ucierając dodałam proszek budyniu śmietankowego.
Ubiłam pianę z 4 białek na sztywno i dodałam do masy serowej delikatnie mieszając.
Masę serową rozłożyłam na zimnym już budyniu czekoladowym.
Piekłam ciasto w 180 C przez 40 minut.
Po ostudzeniu posypałam startą czekoladą gorzką.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
Przepis dołączam do Czekoladowego Tygodnia Bei
8 komentarze
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper urozmaicenie. Ciasto wygląda zjawiskowo.
OdpowiedzUsuńI smakuje zjawiskowo.
Usuńpierwsze widzę takie ciacho i od razu mam ochotę go upiec:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Antenko.
UsuńMasa budyniowo-serowa bardzo do mnie przemawia! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w tegorocznym CzekoTygodniu!
Bylo mi bardzo miło.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.