Słodkie blaty bezowe w połączeniu z cierpkimi malinami i rześkością mięty to idealny deser do kawy czy herbaty.
Jak dotąd smakował każdemu kto popróbował.
Zapraszam i Was.
Składniki:
Beza:
- 5 białek
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- cukier puder do posypania
- listki mięty do dekoracji
- 280 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 250 g malin + do ozdoby
- 220 g przetartych przez sito malin
- 50 g cukru pudru
- sok z cytryny
Miskę wytarłam do sucha aby nie było resztek tłuszczu czy wody.
Do miski wlałam białka i ubijałam je na sztywną pianę dodając podczas ubijania po trochu cukier.
Ubijałam do momentu aż piana była sztywna i lśniąca.
Potem do piany dodałam skrobię, ocet i aromat mieszając delikatnie łopatką.
Blachę do rolad wyłożyłam papierem do pieczenia tak aby papier wystawał z każdej strony.
Masę bezową rozprowadziłam równomiernie na blaszce.
Suszyłam bezę w 150 C przez 1 godzinę.
Pozostawiłam na blaszce do wystudzenia a potem zsunęłam z blachy i zdjęłam papier.
Przekroiłam blat na dwie części.
Potem ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i aromatem waniliowym.
Jeden blat ułożyłam na tacy, nałożyłam na niego ubitą śmietanę i
rozsypałam maliny, zostawiając trochę do dekoracji.
Przykryłam drugim blatem, lekko dociskając a na wierzchu udekorowałam pozostawionymi malinami i listkami mięty.
Maliny na sos przetarłam przez sito, a następnie wymieszałam z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Na talerz wylałam 2 łyżki sosu a na nim układałam plaster tortu.
Smacznego.
Pomysł z "Smakowite Wypieki" nr 5/2012
6 komentarze
świetne, chętnie bym zjadła takie ciasto bardzo lubię bezy:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my.
UsuńSame pyszności:)))wodzisz na pokuszenie i to pyszne pokuszenie:)))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTaki mój cel hi hi .
Usuńtaka pyszność to bym schrupała nawet w nocy :)
OdpowiedzUsuńW nocy nie wolno wcinać hi hi ale w dzień jedz ile chcesz ha ha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.