Niech będzie on hołdem dla wszystkich Ukraińców.
Barszcz jest według pomysłu Anieli Redelbach nomen omen Ukrainki.
Barszcz jest przepyszny i zachęcam do wypróbowania.
Aniela proponuje barszcz z pampuszkami, ja podałam sam i tak był bardzo treściwy.
Wołyński barszcz ukraiński.
Składniki:
Przepis Aniela Redelbach
- 1 duży burak
- 1 marchewka
- 1 mały seler bulwiasty
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 liście białej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- natka pietruszki
- masło do podsmażania buraków
- kwaśna śmietana do dekoracji
- sól morska
- pieprz czarny
- Warzywa obrałam i pokroiłam w zapałkę bo jak mówi Aniela starte warzywa na tarce to domena stołówek wołyńskich.
- Czyli marchew, pietruszkę, seler, oraz cebulę pokroiłam w zapałkę.
- Buraczek obrałam ze skórki i również pokroiłam w zapałkę.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i podsmażyłam na nim pokrojone buraczki a jak się zeszkliły wlałam na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny i chwilę razem dusiłam.
- W garnku nastawiłam wodę a jak zawrzała włożyłam pokrojone warzywa i gotowałam 5 minut, po tym czasie włożyłam pokrojoną w zapałkę kapustę białą.
- Gotowałam chwilę i włożyłam podsmażone buraczki.
- Gotowałam wszystko 15 minut.
- Po tym czasie dodałam posiekaną natkę oraz rozgnieciony czosnek.
- Zagotowałam, doprawiłam sola i pieprzem i barszcz gotowy.
- Podałam z kleksem kwaśnej śmietany.
Przepis Aniela Redelbach
1 komentarze
musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.