Wyciągam ostatnie zapasy grzybów bo za długo nie mogą leżeć zamrożone i teraz mam jesień na talerzu.
Jeśli tylko mroziliście grzyby to zachęcam do gotowania.
Można też kupić mrożone podgrzybki, są pyszne.
Zapraszam na jesienną zupę z rozgrzewającym chili.
Zupa grzybowa z leśnych grzybów.
Składniki:
Pomysł własny.
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek bulwy selera
- kawałek kapusty włoskiej
- 300 g podgrzybków
- 2 gałązki rozmarynu
- 1500 ml bulionu grzybowego
- 1 papryczka chili
- 10 cm kawałek pora
- sól morska
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia grzybów
- 200 g makaronu świderki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml śmietanki 36 %
- 1 łyżka suszu z opieniek
- 1 łyżka suszu z kani
Przygotowanie zupy:
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Warzywa obrałam, marchewkę pokroiłam na kawałki, resztę warzyw w całości.
- Warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem grzybowym i gotowałam do miękkości.
- Grzyby umyłam na sicie i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
- Przełożyłam do garnka z warzywami, dodałam gałązki rozmarynu oraz całą papryczkę chili, a także susz z opieniek i kani.
- Gotowałam 10 minut.
- Z bulionu wyłowiłam pietruszkę, selera, pora, kapustę oraz gałązki rozmarynu.
- Mąkę rozmieszałam ze śmietaną i wlałam do gotującej zupy.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podałam z makaronem świderki.
Pomysł własny.
4 komentarze
Ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńMrożę grzyby. Dzisiaj miałam sos grzybowy z podgrzybków. Pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
musi być bardzo aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńKocham grzyby :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.