Kolejne dyniowe danie, pyszne , pożywne i aromatyczne.
Dynia jest taka pyszna i taka zdrowa, jedzmy dla lepszego samopoczucia.
Zapraszam serdecznie.
Dyniowa zapiekanka.
Składniki:
Dynia jest taka pyszna i taka zdrowa, jedzmy dla lepszego samopoczucia.
Zapraszam serdecznie.
Dyniowa zapiekanka.
Składniki:
- 300 g dyni pokrojonej w cienkie plastry
- 150 g salami wieprzowego
- 150 g fasoli Mamut lub innej
- plastry sera żółtego - u mnie gouda
- olej rzepakowy do smażenia
- pasta sambal oelek
Sos:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- słodka czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam drobno a następnie podsmażyłam je na oleju rzepakowym wraz z pokrojonym w kostkę salami.
- Następnie na patelnię wlałam śmietankę i mleko wymieszane razem z jajami.
- Wszystko razem zagotowałam ciągle mieszając i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
- Fasolę blanszowałam 5 minut we wrzącej wodzie.
- Odcedziłam i wystudziłam.
- Na dnie formy do zapiekania wylałam trochę sosu a na nim ułożyłam plastry dyni, na niej znowu sos, potem fasolka, na niej sos a na wierzchu plastry sera żółtego, Waszego ulubionego.
- Naczynie do zapiekania wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez 30-40 minut aż ser się ładnie stopi.
2 komentarze
wygląda świetnie, takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam, fajny sposób na spożytkowanie dyni:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię , a danie wygląda super :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.