Jak postanowiłam tak zrobiłam, trochę pozmieniałam według zasobów mojej lodówki i sernik jest.
Pyszny, wilgotny z pomarańczowym aromatem i chrupiącymi orzeszkami.
Raj dla zmysłów, zachęcam do pieczenia.
Włoski sernik "Inspiracja".
Składniki: tortownica 24 cm
Masa serowa:
Masa serowa:
- 250 g sera mascarpone
- 250 g sera ricotta
- 400 g serków homogenizowanych waniliowych
- 4 jaja
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 36 %
- 130 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka pasty orzechowej
- 1 budyń waniliowy
- 200 g rodzynków
Spód:
- ok. 200 g ciasta francuskiego
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Smacznego.
Przepis z Domowe Wypieki [ klik ]
- 250 g ciasteczek bakaliowych z żurawiną
- krokant z orzechów laskowych do posypania
Przygotowanie sernika:
- Tortownicę wyłożyłam ciastem francuskim z lekkim brzegiem i piekłam 15 minut w 200 C.
- Wyjęłam i przestudziłam.
- Jak ciasto stygło zrobiłam masę serową.
- Rodzynki sparzyłam wrzątkiem na 15 minut, potem odcedziłam i osuszyłam.
- Ricottę, mascarpone i serek waniliowy przełożyłam do miski, dodałam żółtka jajek, skórkę z cytryny, cukier oraz pastę orzechową i utarłam na gładką masę.
- Potem dodałam śmietanę i proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyłam za pomocą łopatki z masą serową, oraz dodałam rodzynki.
- 2/3 masy serowej wylałam na podpieczony spód francuski i ponownie podpiekłam w 160 C prze 15 minut.
- Wyjęłam z piekarnika, ułożyłam na serze ciasteczka, wylałam na nie resztę sera i piekłam w kąpieli wodnej przez 60 minut w temperaturze 160 C.
- Aby upiec w kąpieli wodnej owinęłam tortownicę folią aluminiową a następnie włożyłam tortownicę do drugiej , większej formy do której nalałam wody sięgającej do połowy tortownicy.
- Gotowy sernik po upieczeniu zostawiłam w formie do całkowitego wystygnięcia.
- Żelatynę namoczyłam w połowie soku z pomarańczy a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając sok.
- Dodałam resztę soku i wymieszałam a jak galaretka zaczęła się ścinać wylałam ją na zimny sernik.
- Na wierzchu posypałam orzechami laskowymi.
- Wstawiłam do lodówki aby całkiem stężała, a sernik schłodził się dobrze.
Smacznego.
Przepis z Domowe Wypieki [ klik ]
2 komentarze
ale nadziany:) ciekawy pomysł na sernik:)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.