środa, 1 stycznia 2014

Własnej produkcji ser solankowy typu feta

Używam w swojej kuchni sporo sera solankowego i dlatego pomysł na taki własnej roboty sam mi się w głowie narodził.
Nie jest to oczywiście grecka feta ale do sałatek i pierogów nadaje się znakomicie.
Popróbujcie bo pracy mało a ser jest naprawdę znakomity w smaku.
Zaznaczam jednak że aby był dobry to trzeba użyć naprawdę dobrego sera twarogowego tłustego.
                    Składniki:
  • kostka sera twarogowego tłustego ok. 500 g
  • 500 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 czubate łyżki soli morskiej
 Sól rozpuściłam w wodzie ciągle mieszając.
Do pojemnika ze słoną wodą włożyłam ser.
Pojemnik zamknęłam szczelnie i wstawiłam do lodówki na 7 dni.
Po tym czasie cała kostka jest słona i zwarta.
Miłej zabawy z serem.
Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze

  1. super pomysł :) też dużo używam sera solankowego ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurde, takie coś pod ręką mieć to sama rozkosz, zwłaszcza gdy serek potrzebny non stop

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis i pomysł, tylko skąd sól morską wziąć?
    Wszędzie tylko miałka jodowana, albo kamienna...

    OdpowiedzUsuń
  4. W moim spożywczaku jest najróżniejsza, na pewno jest w Piotr i Paweł, Kaufland, Caufure.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger