Nie jest to oczywiście grecka feta ale do sałatek i pierogów nadaje się znakomicie.
Popróbujcie bo pracy mało a ser jest naprawdę znakomity w smaku.
Zaznaczam jednak że aby był dobry to trzeba użyć naprawdę dobrego sera twarogowego tłustego.
Składniki:
- kostka sera twarogowego tłustego ok. 500 g
- 500 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2 czubate łyżki soli morskiej
Do pojemnika ze słoną wodą włożyłam ser.
Pojemnik zamknęłam szczelnie i wstawiłam do lodówki na 7 dni.
Po tym czasie cała kostka jest słona i zwarta.
Miłej zabawy z serem.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
super pomysł :) też dużo używam sera solankowego ...
OdpowiedzUsuńKurde, takie coś pod ręką mieć to sama rozkosz, zwłaszcza gdy serek potrzebny non stop
OdpowiedzUsuńSuper przepis i pomysł, tylko skąd sól morską wziąć?
OdpowiedzUsuńWszędzie tylko miałka jodowana, albo kamienna...
W moim spożywczaku jest najróżniejsza, na pewno jest w Piotr i Paweł, Kaufland, Caufure.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.