Wydarzenie "Ezoteryczne spotkania przy piekarniku" utworzyła "Małgosia ze Smaków Alzacji " a przepis pochodzi od Małgosi z "Ósmy kolor tęczy".
Piekło nas sporo osób ale dopiero wieczorem będzie pełna lista, bo do końca dnia zamieszczamy posty na swych blogach czy FB czy na innych stronach.
Kto nie piekł niech żałuje a kto będzie chciał piec w przyszłości, zapraszam serdecznie.
Oto moje pyszne Solanki.
Przepis w całości cytuje za Małgosią.
Składniki:
(na 16 małych rogalików)
- 500g mąki pszenne 650
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
- kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) - ja użyłam czarnego sezamu
Zrobiłam w niej wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże.
Zalałam je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodałam 1 łyżeczkę cukru, delikatnie zamieszałam trzonkiem łyżki i odstawiłam na kilkanaście minut do spienienia.
Gdy rozczyn wyrósł, dodałam pozostały płyn, sól oraz żółtko i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5h.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części.
Każdą z nich rozwałkowałam na koło, które podzieliłam na 8 trójkątów (jak pizzę).
Każdy trójkąt smarowałam lekko olejem i zawijałam proste rogaliki.
Ułożyłam je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.
Napuszone rogaliki posmarowałam roztrzepanym lekko białkiem i posypałam ziarnami czarnego sezamu.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.
Smacznego.
Dziękuje wszystkim którzy piekli za wspólnie spędzony czas i do następnego.
Razem ze mną przy piekarniku spotkali się Wielcy Piekarze:
Monika z blogu Matka Wariatka
Dobrawa z blogu Bona Apetita
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Marta Wyrwa strona fb
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Małgosia ze Smaki Alzacji
Grażyna z Grażyna Gotuje
Justyna z Mama i Pomocnicy
Olimpia z Pomysłowe Pieczenie
Karolina z Kresowa Panienka
Rafał z Old White Table
Magdalena Kopytek strona fb
10 komentarze
Pięknie się udały ! Miło było wspólnie piec :)
OdpowiedzUsuńpiękne uwielbiam rogaliki kruche, drożdzowe wszelkie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale że upiekłaś! rewelacyjne są takie spotkania:) dziękuję i zapraszam na kolejną sobotę:)
OdpowiedzUsuńFajne wyglądają...dzięki za wspólnie spędzony czas ..i do kolejnego..
OdpowiedzUsuńpyszne rogaliki :) czarnego sezamu jeszcze nie próbowałam :) muszę nadrobić!
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki:-), dziękuję za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólnie spędzony czas w kuchni. Rogaliki wyszły Ci pięknie .
OdpowiedzUsuńSuper rogaliki, dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.