Jeden z nich to hiszpańskie Churros i znajdziecie go tutaj [ klik ] a drugi przepis to malutkie, puszyste bułeczki zwane Panini.
Paniki ( kanapki ) według Włochów to właśnie kanapki z pieczywa innego niż chleb krojony.
Panini to takie małe bułeczki - poduszeczki na jeden gryz, no może na dwa.
Przepis na bułeczki pochodzi z bloga Doroty z Moje Wypieki.
Zachęcam do pieczenia bo to jedne z tych bułeczek o których się nie zapomina.
Składniki na zaczyn:
- 100 g mąki pszennej chlebowej - miałam T 650
- 2,5 g soli
- 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki mleka
- 70 ml wody
- 2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej chlebowej - miałam T 650
- 13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 400 ml wody
- 20 ml oliwy z oliwek
- 20 ml mleka
- 15 g soli
- 180 g zaczynu (cały zaczyn)
Ciasto umieściłam w naoliwionej misce, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Po każdych 30 minutach
ciasto odgazowałam (uderzyłam pięścią kilka razy w ciasto).
Po tym czasie ciasto przełożyłam na oprószony mąką blat i rozwałkowałam na grubość 2,5 cm.
Po tym czasie ciasto przełożyłam na oprószony mąką blat i rozwałkowałam na grubość 2,5 cm.
Złożyłam
1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobiłam to
samo.
Obróciłam ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyłam jak wyżej.
Ciasto umieściłam w
naoliwionym naczyniu, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam w ciepłe miejsce na
1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką.
Przykryłam kuchennym ręczniczkiem, aby odpoczywało 5 - 10 minut.
Po tym czasie ciasto pokroiłam w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm .
Po tym czasie ciasto pokroiłam w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm .
Bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Przykryłam i zostawiłam w
cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Jak wyrosły wyglądały jak małe podusie.
Piekłam w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą ( włożyłam na dno piekarnika naczynie z wodą ), przez około 15 minut.
Piekłam w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą ( włożyłam na dno piekarnika naczynie z wodą ), przez około 15 minut.
Warto przedłużyć czas
pieczenia o kolejne 5 - 10 minut aż nabiorą ładnego koloru.
Wyjęłam i
wystudziłam na kratce.
Smacznego.
Razem ze mną przy piekarniku Małgosia zgromadziła wspaniałych Piekarzy:
Małgosia ze Smaki Alzacji
Monika z Matka Wariatka
Arletta z FB strona Insulina - Panini
Arletta z FB strona Insulina - Churros
Monika z Pin up Cooking Looking
Joanna z Różowej Kuchni
Dobrawa z Bona Apetita!
Gosia z Trawka Cytrynowa
Anna Maria z What's cooking?
Kasia z Kasia.in
Iwona z Ivka w kuchni
Wiesia z Zapach chleba
Olimpia z Pomysłowe Pieczenie
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Karolina z Kresowa panienka
Magdalena z Ale Meksyk !
Justyna z Mama i Pomocnicy
Ewelina z Przy kubku kawy
Katarzyna z Gotuj z rodzinką
Monika z Matka Wariatka
Arletta z FB strona Insulina - Panini
Arletta z FB strona Insulina - Churros
Monika z Pin up Cooking Looking
Joanna z Różowej Kuchni
Dobrawa z Bona Apetita!
Gosia z Trawka Cytrynowa
Anna Maria z What's cooking?
Kasia z Kasia.in
Iwona z Ivka w kuchni
Wiesia z Zapach chleba
Olimpia z Pomysłowe Pieczenie
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Karolina z Kresowa panienka
Magdalena z Ale Meksyk !
Justyna z Mama i Pomocnicy
Ewelina z Przy kubku kawy
Katarzyna z Gotuj z rodzinką
8 komentarze
Panini pierwsza klasa:-), super Ci się udały:-)
OdpowiedzUsuńTez sie cieszę że je upiekłam, dziękuję.
UsuńWyglądają fantastycznie. Są jednak bardzo pracochłonne i czasowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Łucjo zapewniam Ciebie że są tego warte.
UsuńU mnie też były panini i przyznaję że warte upieczenia :-)
OdpowiedzUsuńO tak.
UsuńU mnie były churros, a mam ochotę na te bułeczki :) dzięki za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie , są tego warte.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.