Na pewno będą Wam smakowały.
Pączki z ziemniaków.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 85 g masła
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 żółtka
- 50 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- ok. 500 g maki pszennej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- powidła śliwkowe do nadziania
- olej + smalec do smażenia
Dobrze masę wymieszałam.
Odstawiłam przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych ziemniaków z drożdżami dodałam żółtka, resztę mąki, mleka, szczyptę soli i cukru oraz roztopione i przestudzone masło.
Wyrobiłam gęste i sprężyste ciasto.
Jeśli będzie zbyt rzadkie to dodajemy mąki.
Odstawiłam pod przykryciem aby ciasto urosło.
Potem z ciasta odrywałam małe kulki, rozpłaszczałam na dłoni.
Na rozpłaszczone kółko nakładałam łyżeczkę powideł śliwkowych i zalepiłam brzegi ciasta tak aby powstała kulka.
I tak do końca ciasta.
W czasie jak lepiłam pączki nastawiłam tłuszcz - olej rzepakowy ze smalcem - aby się rozgrzał.
W tym czasie pączki trochę urosły.
Na bardzo gorący tłuszcz wkładałam pączki i piekłam na rumiano z obu stron na koniec sprawdzając patyczkiem czy się upiekły.
Osączałam pączki na ręczniku papierowym.
Następnie posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis na pączki dostałam od koleżanki w pracy Ani.
13 komentarze
Też smażę pączki z ziemniakami, są wilgotne, puszyste i dłużej zachowują świeżość. Radzę jednak do ciasta dodać trochę spirytusu, wtedy nie nasiąkają tak mocno tłuszczem:)
OdpowiedzUsuńMoje nie naciągały, może dlatego ze miałam bardzo goracy smalec w tłuszczu do smażenia.
Usuńja nie czekam ,żeby urosły ...przepis mam od ponad 20 lat od starszej pani...
OdpowiedzUsuńMoje tak naprawdę rosły jak czekały na pieczenie.
UsuńBułkę i chleb już z ziemniaków jadłam, ale pączków nie;-) Bardzo ciekawy przepis:-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Marzenko, są rewelacyjne.
UsuńFAJNY PRZEPIS GODNY WYPRÓBOWANIA!
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że pojęcia nie miałam o pączkach z ziemniaków ! Ile to można się nauczyć... dzięki blogowym koleżankom :-)
OdpowiedzUsuńO tak i tu się z Tobą zgadzam, doświadczenie innych bezcenne.
UsuńJeszcze takiego przepisu nie robiłem na pączki trzeba wypróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie.
UsuńZnam taki przepis-choć troszkę inny ,ale z ziemniakami.Pączki są pyszne,dobrze się pracuje z ciastem,długo świeże ,leciutkie ,pycha.Polecam.Alosza.:))
OdpowiedzUsuńTo prawda,ciasto jest plastyczne a pączki długo świeże o ile nie zostana pożarte.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.