wtorek, 7 stycznia 2014

Orkiszowa lazania ze szpiankiem i trzema serami

Na pewno wszyscy lubimy używać dobrej jakości oliwy, olejów czy chociażby produktów kuchni świata wykonanych z najlepszych owoców i warzyw dojrzewających w pełnym słońcu, pysznych i aromatycznych.
Dziś chcę Wam zaproponować te wszystkie pyszności, wystarczy tylko zajrzeć do Hurtownia Oliwy i wybrać produkty najwyższej jakości wprost ze słonecznych Włoch.
Oliwy najwyższej jakości tłoczone na zimno, pyszne oleje smakowe i wiele innych równie cennych produktów.
Dodatkowym plusem zakupów w Hurtowni Oliwy jest fakt że po wpisaniu kodu: MojeMałeCzarowanie przy zakupie minimum za 50 złotych dostaniecie zniżkę 25 %.
Zniżka nie obejmuje jedynie produktów promocyjnych a których ceny są i tak atrakcyjne.
Jeden z produktów z hurtowni - Olej Costa d'Oro Olisana Omega 3 posłużył mi do stworzenia pysznego dania.
Olej jest składową 5 olejów ; winogronowego,sezamowego,  kukurydzianego, z kanoli oraz ryżowego.
Ma wysoką temperaturę dymienia dlatego nadaje się do smażenia, pieczenia a także do sałatek.
O innych cudownych właściwościach oleju poczytajcie sobie tutaj [ klik ] i zapraszam na zakupy bo naprawdę warto.
A teraz do rzeczy, lazania czyli potrawa włoska i pyszny włoski olej, to jest to "co tygryski lubią najbardziej".
Zapraszam na orkiszową lazanię ze szpinakiem i trzema serami.

              Ciasto na makaron:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju  Omega 3
Z podanych składników zagniotłam ciasto makaronowe, gładkie i lśniące.
Ciasto pozostawiłam aby " odpoczęło " na 5 minut a następnie podsypując mąką rozwałkowałam na cieniutkie placki makaronowe.
Z ciasta wykroiłam blaty o wymiarach mojej formy czyli 12 x 22 cm dół - 4 sztuki.
Blaty makaronowe podsypałam mąką i zostawiłam do przeschnięcia akurat na czas przygotowywania farszu.
                Farsz do lazanii:
  • 300 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła krewetkowego
  • 100 g sera feta
  • 50 g parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka pasty sambol oelek
              Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • gałka muszkatołowa  do smaku
  • sól
  • pieprz
  • 10 sztuk oliwek zielonych
  • olej Omega 3 do smarowania blatów makaronowych
Posiekałam czosnek i szalotkę i podsmażyłam na maśle krewetkowym - można użyć zwykłego.
Następnie na patelnię włożyłam zmrożony szpinak w liściach i pod przykryciem rozmroziłam liście, chwilę jeszcze smażyłam bez przykrycia aby woda odparowała.
Dodałam pieprzu i soli do smaku.
Gdy szpinak przestygł dodałam do niego pokrojoną w kostkę fetę.
Wymieszałam i odstawiłam.
Teraz zrobiłam beszamel.
Na patelni rozgrzałam masło, zasmażyłam na nim mąkę a następnie ciągle mieszając dolałam mleko.
Zagotowałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Teraz zabieram się za składanie lazanii.
Dno formy wysmarowałam za pomocą pędzla olejem, położyłam pierwszy blat makaronu, lekko zwilżyłam go olejem, potem cieniutko posmarowałam pastą z papryki sambol oelek, następnie farsz ze szpinaku, starłam na tarce o grubych oczkach 1/2 kulki mozzarelli i polałam wszystko sosem beszamelowym.
Następny blat makaronu, znowu olej, pasta, szpinak,pokrojone na połówki oliwki, sos i resztę mozzarelli.
Następny blat ciasta, olej, farsz i sos beszamelowy.
Wszystko przykryłam ostatnim czwartym blatem ciasta i wierzch posmarowałam olejem i posypałam startym parmezanem.
Lazanię wstawiłam do nagrzanego do 190 C piekarnika i przykryłam wierzch foremki folią aluminiową.
Piekłam tak 30 minut a potem zdjęłam folię i zapiekałam jeszcze 15 minut.
Wyjęłam i jak lekko odpoczęła odwróciłam ją dnem do góry i pokroiłam na kawałki.
 Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger