środa, 29 stycznia 2014

Omlet z gąskami i salami orzechowym

Ostatnio opróżniam zamrażarkę i wyjadamy nasze jesienne zapasy grzybowe.
Znalazłam torebkę z gąskami, mówimy o grzybach.
Powstał pyszny omlet, dla nas na obiad starczył ale to już wedle apetytu zjadających i głodomorów.

  
                    Składniki: ( 1 duży omlet )


  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała papryczka chili
  • 100 g salami wieprzowego z orzechami
  • kilka igiełek rozmarynu
  • kilka gąsek siwych i zielonkawych - miałam po dwie
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Jaja wbiłam do miseczki i rozmąciłam je lekko widelcem.
Dodałam sól i pieprz, wymieszałam.
Salami pokroiłam w kostkę i włożyłam do jaj, wymieszałam.
Papryczkę chili, czosnek drobno posiekałam i podsmażyłam na oleju rzepakowym.
Na drugiej patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim połówki kapeluszy i ogony grzybów.
Trwało to jakieś 8-10 minut.
Na patelnię z podsmażonym czosnkiem i chili wylałam masę jajeczną z salami, ułożyłam podsmażone grzyby, rozsypałam igiełki rozmarynu.
Smażyłam omlet odciągając masę od brzegów aż ładnie się zrumienił na bokach.
Smacznego.
Pomysł własny.

2 komentarze

  1. Zastanawiałam się co zrobić jutro na obiad.
    Problem rozwiązany. Wracając do domu kupię pieczarki i będzie ...omlet.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z pewnością by mi posmakował:) pycha

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger