Do momentu jak kupiłam mrożone mątwy nie wiedziałm że takowe istnieją a dziś mogę Was zapewnić że są przepyszne.
Świeże pewnie byłyby jeszcze lepsze ale jak to się mówi, jak się nie ma co się lubi.....resztę znacie.
Kupujcie mątwy mrożone i zajadajcie się pysznymi daniami.
Składniki:
- 350 g mątwy mrożonej
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- garść natki pietruszki
- oliwa do smażenia
- garść oliwek zielonych bez pestek
- 150 g makaronu falbanki
Umyłam je potem i osuszyłam, pokroiłam i skropiłam sokiem z cytryny.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ją na rozgrzanej oliwie.
Smażyłam chwilę a potem na patelnię dodałam posiekany czosnek i razem podsmażyłam.
Na patelnię dodałam pokrojone mątwy i razem smażyłam 4-5 minut.
Wtedy na patelnię dodałam wino i gotowałam aż wino prawie całkiem wyparowało - ok. 3 minut.
Dodałam wówczas posiekaną natkę i oliwki i dusiłam jeszcze jakieś 10 minut aż mątwa będzie miękka.
Nie przekroczcie czasu duszenia bo będzie mątwa gumowata.
Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Podałam makaron z mątwami w białym winie.
Inspiracja kuchnia Lidla.
6 komentarze
Mątwy prima sort..
OdpowiedzUsuńDodałem do nich krewetki, oliwki z japanello,
no i bez cebuli
Najważniejsze że smakowało, pozdrawiam.
UsuńKrewetki w sosie pomidorowym na bazie tego do mątwy.. nie wierzyłem, że może wyjść a jednak... nawet dzieci zajadały się .. :-)
OdpowiedzUsuńdodatkowo bazylia i ostra papryka,
inspiracja: jajecznica w pomidorach
pozdrawiam, Krzysztof
Krzysztofie ja bardzo się cieszę że smakowały. To super że miło się 'rozczarowałeś'.
Usuńjeszcze raz
OdpowiedzUsuńkrewetki w sosie pomidorowym według przepisu do mątwy..
nie wierzyłem, że wyjdzie ale jest ok..
dodatkowo bazylia i papryka ostra..
Krzysztof
Jeszcze raz dzięki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.