Tym razem przygotowałam kurczaka dzień wcześniej i rano wstawiłam do piekarnika.
Polecam serdecznie bo kurczak jest obłędny w smaku, pachnący ziołami i bardzo soczysty.
Jeśli nie macie garnka rzymskiego można użyć naczynia żaroodpornego ale wtedy należy na dno naczynia wylać szklankę bulionu żeby się nic nie przypaliło.
Kurczak z brukselką z garnka rzymskiego.
Składniki:
Składniki:
- 1 kurczak ok. 1700 g
- 2 łyżki marynaty klasycznej Prymat
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 4 łyżki masła klarowanego
- 500 g brukselki
- 10 kapeluszy opieniek
- 1 cytryna
- ok. 100 g dyni obranej
- Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam do niego marynatę i posiekane drobno zioła, wymieszałam.
- Papką która powstała natarłam całego kurczaka bardzo dokładnie, wewnątrz i na zewnątrz a także pod skórkę wcisnęłam ziołową papkę tylko trzeba uważać aby skórki nie uszkodzić.
- Kurczaka włożyłam do miski, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na noc.
- Rano wyjęłam miskę aby kurczak się ocieplił i po godzinie dopiero włożyłam go do piekarnika.
- Do środka kurczaka włożyłam wyszorowaną całą cytrynę.
- Garnek moczyłam w zimnej wodzie przez 20 minut ( górę i dół ) a następnie wytarłam go do sucha i na dno włożyłam kurczaka.
- Kurczaka obłożyłam brukselką, kapeluszami opieniek i pokrojoną w kostkę dynią.
- Garnek przykryłam pokrywą.
- Wstawiłam garnek do zimnego piekarnika a jak osiągnął temperaturę 190 C piekłam kurczaka z warzywami przez 60 minut a potem zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze 30 minut aby skórka sie ładnie przyrumieniła.
Przepis własny.
2 komentarze
Garnek rzymski jest świetny. Często robię w nim potrawy. Kurczak wychodzi świetny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
wygląda super!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.