Pamiętacie jak robiłam puree z dyni?, właśnie wykorzystałam je do tego placka.
Jeśli też macie puree to korzystajcie a jak nie to można teraz zakupić dynię piżmową i zrobić pyszny placek.
Zapraszam serdecznie, pieczemy.
Składniki:( forma duża sernikowa )
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g smalcu
- 1 jajo
- szczypta cukru
- po 300 g puree z dyni piżmowej, muscat i halloween
- 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, utłuczonych goździków i gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- szczypta cynamonu
Ciasto owinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Puree z dyni przełożyłam do miski i wymieszałam z jajami, obiema śmietanami oraz przyprawami korzennymi i cukrem.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek o wymiarach dużej blaszki sernikowej.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim ciasto.
Na ciasto wylałam masę dyniową.
Z podanych składników zrobiłam kruszonkę.
Posypałam nią placek.
Piekłam ciasto godzinę w 200 C.
Smacznego.
Pomysł na placek z "Tiny".
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.