Krokiety są chrupiące i znikają za szybko z talerzy,
zapraszam na pyszne krokiety.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki Muszynianki
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Farsz:
- 250 g szpinaku baby
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 250 g sera solankowego typu feta
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
- 200 ml jogurtu naturalnego
- garść posiekanych ulubionych ziół
- sól
- pieprz
- papryka czerwona słodka
Użyłam tu wody mineralnej Muszynianka gdyż pięknie napowietrzyła naleśniki a do tego ma słonawy smak i nadaje naleśnikom głębi.
Jak ciasto odpoczęło usmażyłam cienkie naleśniki.
Szpinak umyłam i osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim pokrojoną w małą kostkę paprykę, potem posiekany czosnek a na koniec dodałam liście szpinaku.
Gdy woda ze szpinaku odparowała dodałam pieprz a jak farsz ostygł pokrojony w kostkę ser.
Dodałam także posiekane orzechy.
Na każdy naleśnik nakładałam farsz i zwijałam nalesniki w krokiety.
Do miseczki wlałam jogurt i dodałam do niego garść posiekanych ziół - jakie lubicie i doprawiłam solą, pieprzem i papryką do smaku.
Jaja do panierki roztrzepałam z mlekiem i obtaczałam w bułce tartej ze złocistym lnem.
Smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Smacznego.
Pomysł własny.
3 komentarze
PYCHOTKA!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Krokiety ze szpinakiem pycha!
OdpowiedzUsuńMmmm, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.