Są zdrowe i pożywne i pasują do wszystkiego.
Zachęcam do jedzenia kasz wszelakich.
- 500 g gąski siwej i zielonkawej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim posiekany czosnek a następnie włożyłam grzyby i dusiłam jakieś 10 minut.
Mąkę rozprowadziłam odrobiną wody i wlałam do grzybów, zagotowałam i odstawiłam.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Dodatkowo :
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1/2 papryczki chili
- 2 duże ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- bazylia czerwona do posypania
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1 małe jajo
- 500 ml bulionu cielęcego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Paprykę obrałam i pokroiłam w paski a cukinię wraz ze skórką pokroiłam na pół plasterki.
Włożyłam warzywa do podsmażonego czosnku i smażyłam aż zmiękły około 10 minut.
Na koniec dodałam sos sojowy oraz sól i pieprz.
Wymieszałam wszystko razem i dodałam usmażone grzyby.
Jeszcze raz wymieszałam.
Do kaszy wbiłam jajo, wymieszałam tak aby jajo pokryło każde ziarenko kaszy.
Zostawiłam do przeschnięcia a potem podsmażyłam ziarenka na rozgrzanym oleju.
Jak ziarna zaczęły pachniec orzechowo zalałam kaszę bulionem - uwaga bo pryska.
Kaszę gotowałam 15 minut bez mieszania.
Kaszę podałam z warzywami i grzybami a na wierzchu posypałam posiekaną bazylią czerwoną.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
W moim regionie na gąski mówi się zielonki.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy kaszę gryczaną z grzybami. Mam podgrzybki i mrożoną paprykę. Zrobię na niedzielę do kurczaka. Idę na decu...
Pozdrawiam serdecznie:)
smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńrównież uwielbiam kasze :) pęczak z grzybami jest pyszny!
OdpowiedzUsuńKasza jest świetna, jutro spróbuję
OdpowiedzUsuńhttp://swego-pewien.blogspot.com
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.