Pieczcie koniecznie bo warto.
Zapraszam na pyszne ciasto do kawy będzie akurat.
Jogurtowiec z ciastem kawowym i gruszką.
Składniki: - 25 x 25 cm
Biszkopt kakaowy:
- 2 jaja
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodałam wówczas przesiane obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao.
Mieszałam do połączenia składników i wylałam do nasmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piekłam 30 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu wystudziłam biszkopt i pokroiłam na kwadraty.
Składniki na ciasto jogurtowe:
- 5 gruszek
- 1 duża nektarynka
- 700 ml jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru cytrynowego Royal Brand
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kisiel cytrynowy
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 5 jaj
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- upieczony biszkopt kakaowy pokrojony w kwadraty
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g krokantu z orzechów ziemnych
Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier cytrynowy.
Żółtka ubiłam z cukrem waniliowym na białą pianę i dodałam olej, potem budyń - proszek, kisiel oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując na niewielkich obrotach.
Na koniec dodałam jogurty i dokładnie wymieszałam.
Do masy dodałam ubite białka i delikatnie łopatką wymieszałam.
Gruszki obrałam ze skórki i przekroiłam na połowy, wydrążając gniazda nasienne.
Nektarynkę - może być brzoskwinia - obrałam i pokroiłam w ósemki.
Na dnie formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką wyłożyłam biszkopty, na nich połówki gruszek i ósemki nektarynki.
Na owoce wylałam połowę ciasta z jogurtami.
Na ciasto poukładałam lekko dociskając kawałki biszkoptu kakaowego.
Na biszkopt wylałam resztę ciasta jogurtowego.
Na wierzchu posypałam obficie krokantem z orzechów ziemnych.
Piekłam ciasto przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C.
Smacznego.
Pomysł własny.
7 komentarze
Ciacho w przekroju wygląda świetnie! Poza tym na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWystarczy spróbować upiec ale zapewniam że jest tak jak piszesz :-)
Usuńlitości ! skąd cukier cytrynowy ??? pierwszy raz słyszę...ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam cukier cytrynowy jest od Royal Brand w "Piotrze i Pawle" bywa.
UsuńMożesz zrobić sama.
Sok z 2 cytryn , 1 szklanka cukru, wymieszać i rozsypać aby wysechł.
Potem zmielić albo tylko rozkruszyć.
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńNo tak ... prosty sposób na cukier cytrynowy domowym sposobem.
OdpowiedzUsuńNiedługo będziemy konkurencją dla producentów - już robimy cukier i ekstrakt waniliowy, teraz dojdzie cytrynowy ....
Ja robię nie tylko cukier cytrynowy ale także różany, jaśminowy i właściwie można wymyślać wszystkie smaki i dodawać soki i kwiaty.
UsuńMożesz zajrzeć do zakładki cukier smakowy.
A Producencie niech drżą ha ha.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.