sobota, 11 stycznia 2014

Jogurtowiec z ciastem kawowym i gruszką

Ciasto jest ładne, aromatyczne z chrupiącą skorupką nie jest za słodkie.
Pieczcie koniecznie bo warto.
Zapraszam na pyszne ciasto do kawy będzie akurat.
Jogurtowiec z ciastem kawowym i gruszką.

                
                   Składniki: - 25 x 25 cm               
           Biszkopt kakaowy:
  • 2 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki maki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubiłam na puszystą masę, następnie dodałam do nich cukier i ubijałam aż powstał kogel-mogel.
Dodałam wówczas przesiane obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao.
Mieszałam do połączenia składników i wylałam do nasmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piekłam 30 minut w temperaturze 180 C.

Po upieczeniu wystudziłam biszkopt i pokroiłam na kwadraty.
             Składniki na ciasto jogurtowe:
  • 5 gruszek
  • 1 duża nektarynka
  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru cytrynowego Royal Brand
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 jaj
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • upieczony biszkopt kakaowy pokrojony w kwadraty
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g krokantu z orzechów ziemnych
Białka jaj oddzieliłam od żółtek.
Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier cytrynowy.
Żółtka ubiłam z cukrem waniliowym na białą pianę i dodałam olej, potem budyń - proszek, kisiel oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując na niewielkich obrotach.
Na koniec dodałam jogurty i dokładnie wymieszałam.
Do masy dodałam ubite białka i delikatnie łopatką wymieszałam.
Gruszki obrałam ze skórki i przekroiłam na połowy, wydrążając gniazda nasienne.
Nektarynkę - może być brzoskwinia - obrałam  i pokroiłam w ósemki.
Na dnie formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką wyłożyłam biszkopty, na nich połówki gruszek i ósemki nektarynki.
Na owoce wylałam połowę ciasta z jogurtami.
Na ciasto poukładałam lekko dociskając kawałki biszkoptu kakaowego.
Na biszkopt wylałam resztę ciasta jogurtowego.
Na wierzchu posypałam obficie krokantem z orzechów ziemnych.
Piekłam ciasto przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C.
Smacznego.
Pomysł własny.

7 komentarze

  1. Ciacho w przekroju wygląda świetnie! Poza tym na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy spróbować upiec ale zapewniam że jest tak jak piszesz :-)

      Usuń
  2. litości ! skąd cukier cytrynowy ??? pierwszy raz słyszę...ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam cukier cytrynowy jest od Royal Brand w "Piotrze i Pawle" bywa.
      Możesz zrobić sama.
      Sok z 2 cytryn , 1 szklanka cukru, wymieszać i rozsypać aby wysechł.
      Potem zmielić albo tylko rozkruszyć.

      Usuń
  3. No tak ... prosty sposób na cukier cytrynowy domowym sposobem.
    Niedługo będziemy konkurencją dla producentów - już robimy cukier i ekstrakt waniliowy, teraz dojdzie cytrynowy ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię nie tylko cukier cytrynowy ale także różany, jaśminowy i właściwie można wymyślać wszystkie smaki i dodawać soki i kwiaty.
      Możesz zajrzeć do zakładki cukier smakowy.
      A Producencie niech drżą ha ha.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger