Makaron dyniowy zrobiony z pure z dyni [ klik ] a do tego przepyszny i aromatyczny sos z opieniek - miałam mrożone.
Można użyć boczniaków ostrygowatych albo pieczarek też będzie ok.
Łazanki dyniowe z sosem.
Składniki na łazanki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1/2 szklanki pure z dyni
- 100 g małych opieniek
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
- szczypta mąki
- 2 łyżki śmietany 36 %
- 1 cały brokuł
- 1/2 szklanki pure z dyni
- olej do smażenia
- Mąkę wysypałam na blat, dodałam jaja i szczyptę soli a także pure z dyni i wyrobiłam gładkie ciasto makaronowe.
- Ciasto uformowałam w kulę i przykryłam na 3 minuty miseczką.
- Potem ciasto rozwałkowałam na placek grubości 2 mm podsypując mąką i pokroiłam placek na paski a potem na kwadraty.
- Przemieszałam kluski z mąką i zostawiłam na 10 minut aby przeschły.
- W tym czasie w garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzącą włożyłam kluski.
- Gotowałam 5 minut od wypłynięcia łazanek.
- Brokuła pokroiłam na różyczki i blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim posiekane szalotki, czosnek i papryczkę chili.
- Następnie na patelnię dodałam umyte i osuszone kapelusze opieniek.
- Smażyłam aż były miękkie, ok. 5 minut.
- Wtedy zasypałam grzyby szczyptą mąki, przemieszałam i zalałam bulionem drobiowym.
- Dodałam wówczas różyczki brokuła, curry indyjskie oraz pure z dyni.
- Wszystko zagotowałam i smażyłam jeszcze jakieś 3 minuty.
- Na koniec dodałam śmietankę, zagotowałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Wszystko wymieszałam i na patelnię włożyłam łazanki, jeszcze raz podgrzałam i danie gotowe.
Przepis własny.
6 komentarze
łazanki domowej roboty? pychotka.
OdpowiedzUsuńMam dynię, podgrzybki mrożone...
Zrobię taki obiad w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam:)
Już wiem że będziesz miała pyszne jedzonko.
UsuńI ja pozdrwaiam.
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, jak bardzo zmienię cały zamysł przepisu, jeśli grzyby zastąpię pieczarkami...?
Będzie inny smak to prawda ale także pyszny.
UsuńOpieńki maja specyficzny smak, robiłam tez z pieczarkami i wyszlo super.
ale bym zjadła takie danie:D pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.