Ciasto znalazłam w zeszycie Przyślij Przepis i bardzo mi się spodobało wizualnie a potem jak upiekłam, trochę zmieniając po swojemu składniki i proporcje stwierdziliśmy że jest także mega pyszne.
Polecam serdecznie choć trochę zabawy z nim jest ale jest tego warte.
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 9 białek
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki suchego maku
- kisiel wiśniowy
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 galaretka szafirowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- Galaretkę szafirową rozpuściłam w 300 ml wrzącej wody i wylałam na głęboki talerz a jak przestygła wstawiłam ją do lodówki aby stężała.
- Następnie galaretkę pokroiłam na sześciany.
- Galaretkę pomarańczową rozpuściłam 1 szklance wrzącej wody i pozostawiłam do przestudzenia.
- Zabrałam się za ciasto.
- Ubiłam białka z cukrem na sztywną pianę.
- Mieszając łopatką stopniowo dodawałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec wlałam olej.
- Ciasto podzieliłam na 4 części.
- Do pierwszej dodałam 4 żółtka i 2 łyżki mąki.
- Do drugiej dodałam kakao.
- Do trzeciej dodałam kisiel w proszku.
- Do czwartej dodałam mak suchy.
- Każdą część delikatnie wymieszałam.
- Blachę o rozmiarach 20 x 30 cm papierem do pieczenia.
- Na środku blachy wylałam trochę białej masy i po kolei wylewałam na środek kolorowe masy tak aby ciasto rozpływało się po formie tworząc kręgi.
- Ciasto piekłam w 180 C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam i przekroiłam na dwa blaty.
- Zabrałam się teraz za masę serową.
- Tężejącą galaretkę pomarańczową wymieszałam z serkami i sześcianami galaretki szafirowej.
- Gdy masa zaczęła tężeć przełożyłam placki ciasta.
- Robiłam to w tej samej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawiłam do lodówki na 3 godziny, wtedy ciasto stężało i mogłam je wyjąć z formy.
Przepis z zeszytu Przyślij Przepis nr 11/2013
17 komentarze
Świetnie się prezentuje:) aż mam ochotę spróbować:)
OdpowiedzUsuńoryginalny wygląd)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kolorowe ciasta :) Przypomina mi oczy carycy, a jednak inne - piękne !!!
OdpowiedzUsuńPiękne i do wypróbowania bo warto, dobierz tylko fajne galaretki do wnętrza i ciasto będzie jeszcze piękniejsze.
UsuńDorotka, bardzo dziękuję za informacje o stevi. Będę jej poszukiwać...
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda fantastycznie.
Pozdrawiam cieplutko:)
Polecam sie i dziękuję.
Usuńświetnie wygląda ciacho i na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pyszne.
Usuńniesamowicie wygląda to ciacho:) jestem nim oczarowana:) piękna robota!
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, jest równie pyszne jak ładne.
UsuńTo ciasto wygląda fantastycznie. Mam tylko jedno pytanie, ten kisiel wsypujemy w proszku, czy go przed dodaniem do masy trzeba połączyć z wodą? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKisiel wsypujemy w proszku.
UsuńPozdrawiam.
Bardzo ciekawy przepis: fajnie wygląda, nie jest specjalnie ' ciężkie ' , wbrew ilosći składników nie jest chyba pracochłonne?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Nie jest specjalnie pracochłonne, i wbrew temu że ma tyle cukru nie jest słodkie.
UsuńWypróbuj koniecznie.
Wygląda wspaniale, takie szalone, jak Cyganie :)
OdpowiedzUsuńPyszny placuszek godny polecenia ,dosc szybko sie robi polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję berni i ja polecam. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.