Dziś Wam narobię "smaka" tak jak i mnie narobiono a jak tylko kupicie figi to zaraz upieczecie bo ma znakomity smak a dodatek tymianku wzmacnia smak fig.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki: ( forma 20 x 20 )
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 150 ml letniego mleka
- 300 g mąki pszennej T 500 z "Chleb na Zdrowie"
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych z " Chleb na Zdrowie"
- szczypta soli
- 100 g masła rozpuszczonego chłodnego
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 4-5 fig świeżych
- 2-3 łyżki cukru
Dodałam przesianą mąkę, sól, drożdże oraz lekko podgrzane mleko.
Wyrabiałam mikserem aż składniki się połączyły, wówczas dodałam ostudzone, rozpuszczone masło oraz skórkę otartą z wcześniej wyszorowanej cytryny.
Wyrabiałam mikserem aż ciasto wchłonęło całe masło.
Było dość lejące ale nie dodawałam więcej mąki, tak ma być.
Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 wyłożyłam papierem do pieczenia.
Figi pokroiłam na ósemki.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość przełożyłam je do formy i rozciągnęłam palcami i aby się nie kleiło przy rozciąganiu palce zwilżyłam olejem.
Figi równo w rzędach ułożyłam na cieście, posypałam cukrem i listkami tymianku.
Pozostawiłam ciasto do ponownego rośnięcia i trwało to ok. 1 godziny.
Piekłam potem w 180 C przez 45-50 minut.
Przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem czy jest suche, to ważne bo mamy różne piekarniki i u jednego trwa to chwilę dłużej a u drugiego krócej.
Smacznego.
Pomysł na ciasto znalazłam u Małgoś tutaj [ klik ].
3 komentarze
Chleb drwala,wino rózowe,domowa feta...kobieto znęcasz się nade mną no! A człek już na studia pojechał do domowej spiżarki daleko. A tyyym ciachem przegięłaś. I syropem.<3
OdpowiedzUsuńCiasto sobie zrobię a co! A przepis na syrop podam Mamie,która ma domową hodowlę XYZ rodzai mięt ;)
Ja chcę tych miętowych sadzonek koniecznie a potem pogadamy o wypiekach ha ha.
Usuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.