Miałam dylemat czy zostawić je do września czy opublikować teraz ale jak znam życie we wrześniu znowu bym zapomniała i dlatego kilka przepisów wkleję teraz aby na września były do odszukania.
Możecie zamiast kani użyć boczniaków i też będzie pyszne danie.
Składniki:
- 2 kapelusze kani - można też użyć kapeluszy boczniaków
- 1 główka sałaty czerwonej karbowanej
- kilka małych pomidorków
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- 2-3 łyżki ostrej musztardy
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sałatę umyłam i osuszyłam, dodałam do niej pokrojone na kawałki pomidorki.
Wymieszałam i rozłożyłam na talerzach.
Ocet winny zmieszałam w słoiczku z octem balsamicznym, solą, pieprzem i cukrem.
Mieszałam dodając oliwę a na końcu posiekaną bazylię.
Polałam sosem sałatę.
Kawałki kapeluszy nasmarowałam musztardą, i panierowałam w bułce tartej.
Smażyłam na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, najpierw jednak od strony wierzchniej.
Po usmażeniu osączyłam na ręczniku papierowym i ułożyłam na sałacie.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki "Grzyby i owoce leśne" Reinhardt Hess
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.