środa, 1 stycznia 2014

Chleb żytni na zakwasie

Witajcie Kochani w Nowym Roku.
Dziękuję pięknie za życzenia i oby wszystkie się spełniły.
Głowy trzeźwe?, zabawa się udała?, wrażeń moc była?
Słysze tak, więc wspaniale a dziś upieczemy pierwszy w tym roku pyszny bochenek chleba.
Zapraszam do pieczenia.

                        Składniki: ( dwie keksówki 26 x 12 góra )
  • 1 kg mąki żytniej razowej T 720
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 szklanka czynnego zakwasu żytniego [ klik ]
  • 2 łyżki soli
  • 4,5 szklanki wody o temperaturze 28 C
 Z podanych wyżej składników zarobiłam ciasto, jest dość gęste.
Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyłam do dwóch keksówek posmarowanych masłem i wysypanych mąką, przykryłam foremki ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.
Trwa to różnie bo zależy od temperatury otoczenia a nawet pory roku.
A więc jak jest ciepło to trwa to 1-2 godziny a jak jest chłodno to nawet 3-4 godziny.
Jak zrobicie pierwszy raz chleb to będzie wszytko wiadomo. 
Jak bochenki wyrosną wkładamy formy do piekarnika nagrzanego do 220 C spryskując wierzch chleba przez 3 sekundy i zmniejszamy temperaturę do 200 C.
Pieczemy przez 30 minut i ponownie spryskujemy wierzch chleba wodą i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
 Smacznego.
Przepis własny.

9 komentarze

  1. piekę chleb od 4 lat ale na zakwasie nie odważyłam się ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki w tym problem?
      Piecze sie tak samo tylko wyrasta dłuzej.
      Po 4 latach juz czas na chlebek na zakwasie, zachęcam do próbowania.

      Usuń
  2. za pięć dni wypróbuję Twój przepis. ale mam jedno zastrzeżenie, podejrzewam, że chodziło Ci o typ mąki 720, gdyż samo 700 nie istnieje. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam ciasto ale wydaje mi się, że w tym przepisie jest za dużo wody. jak moja babcia piekła chleb na to można go było położyć na łopacie wsunąć do pieca a to ciasto jest za luźne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno Twoja babcia robiła chleb pyszny. Mój bochenek nie jest z tych które piecze się bez formy i dlatego ciasto jest rzadkie.
      Jak będziesz chciała mieć bochenek to trochę inne muszą być sposoby składania chleba i jest to bardziej pracochłonne ale znajdziesz tez bochenkowe chleby w zakładce Chleby i bułeczki.
      Przedstawisz się?

      Usuń
  4. Skorzystałam z przepisu - chlebek rośnie w foremce - mam nadzieję, że będzie smaczny:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger