Chleb jest znakomity, może być na śniadanie z dżemem ale równie dobrze smakuje z wędliną.
Jest miękki i wilgotny, spodoba się Wam na pewno.
Składniki:
Zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego z mąki razowej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka wody
Chleb właściwy: ( dwie keksówki 26x12 góra )
- 1 kg mąki żytniej T 720
- 1/3 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych
- cały zaczyn
- 1 szklanka zarodków pszennych stabilizowanych
- 2 łyżki soli
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika + do posypania
- 50 ml karobu - mączki z chleba świętojańskiego
- 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 3,5 szklanki letniej wody
Wymieszałam wszystkie składniki w misce, nakryłam ją szczelnie folią spożywczą i wstawiłam na 12-14 godzin do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjęłam z lodówki, odgazowałam czyli przemieszałam od zewnątrz miski do środka wzdłuż całego brzegu i przełożyłam do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek.
Formy odstawiłam do wyrośnięcia, ok. 2-3 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia.
Formy przykryłam szczelnie folią spożywczą.
Jak chlebki wyrosły posypałam je po wierzchu ziarnami słonecznika.
Piekarnik nagrzałam do 190 C i piekłam chleby przez 60 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratkach.
Smacznego.
Przepis własny.
9 komentarze
wygląda bardzo smacznie, tylko ja nie wiem co to jest gdzie dostanę melasę z chleba świętojańskiego:)
OdpowiedzUsuńMelasę można kupić w "Piotrze i Pawle" albo w sklepie ze Zdrowa Żywnością.
UsuńOj długo w tej foremce muszą być. A ten pierwszy 6 godzin.
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię ciekawa jestem jak smakują :)
Tak to już jest, jeden chlebek rośnie krótko a inny znacznie dłużej od tego w poście a za to efekt jest: piękny bochen.
UsuńChleb wygląda wybornie i myślę że tak też smakuje:))mnie się chlebek nie udaje,może wypróbuję taki:))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie.
UsuńUwielbiam chlebek żytni na zakwasie, zawsze daję dużo nasion- słonecznik, dynię oraz siemię lniane, ale przyznam się, że już się nim przejadłam. Czas wypróbować chlebek z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZachęcam.
Usuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.