Mieszanki na wypiek chleba są bez konserwantów, bez GMO, bez ulepszaczy, bez składników "E".
Oprócz mieszanek do wypieku chleba można kupić także dobre,świeże mąki, ziarna, słody.
Teraz chlebek wiejski z dynią.
Składniki:
- mieszanka na chleb wiejski z dynią
- woda
Zawartość torebki z ziarnami zalałam ciepłą wodą aby ziarna napęczniały na 2 godziny a potem odcedziłam ziarna na sicie.
Do miski wlałam nową porcję wody, wsypałam mieszankę z mąką i drożdże oraz namoczone ziarna i mieszałam 20 minut mikserem.
Odstawiłam wyrobione ciasto pod przykryciem na 30 minut aby odpoczęło a potem ukształtowałam bochenek i przełożyłam go do foremki - miałam małe naczynie żaroodporne - wysmarowane masłem i wysypane mąką.
Naczynie zostawiłam pod przykryciem w ciepłym miejscu aby bochenek podwoił swoją objętość.
Piekłam wówczas chleb w 220 C przez 3 minuty spryskując bochen wodą, a następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z naczynia mój chleb i studziłam na kratce.
mąka pszenna T 750
mąka żytnia T 720
pestki dyni
słód żytni
naturalny suszony zakwas
sól
drożdże instant
I to wszystko czyli ktoś za nas zrobił pyszną mieszankę a my ją wykorzystamy tylko do upieczenia chleba.
Smacznego.
2 komentarze
może i fajne te mieszanki ale tanie nie są ,piekę chleb od prawie 5 lat ale nie z gotowych mieszanek...pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńMusze Ci powiedzieć że jak ktoś kupuje chleb to wychodzi drożej niż upiekł by sam z mieszanki "Chleb na Zdrowie".
OdpowiedzUsuńJa tez piekę sama ale i z mieszanek wypiekam .
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.