Ten jest wilgotny, z kulkami kukurydzy i puszysty, pyszny.
Polecam serdecznie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej T 550
- 430 ml kefiru
- 170 ml wody ciepłej
- 50 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ziaren kukurydzy
- 3/4 szklanki zarodków pszennych stabilizowanych
Do miski wkruszyłam drożdże i wymieszałam, a potem dodałam sól oraz ziarna kukurydzy.
Zarobiłam ciasto, dość rzadkie i przełożyłam je do wysmarowanego masłem i wysypanego mąką naczynia żaroodpornego ( takie 1,2 l ) i odstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrosło wstawiłam chleb do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam 60 minut.
Przed wyjęciem jednak sprawdźcie patyczkiem bo przez kefir i kukurydzę chleb jest wilgotny i może potrzebować chwilę dłużej pobyć w piekarniku.
Jeśli patyczek jest suchy chleb gotowy.
Po upieczeniu wyjęłam z naczynia i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
bardzo dużo soli ...na 0,5 kg mąki ? upiekę ,ponieważ wygląda apetycznie ale zmniejszę ilość soli ...pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńUpsss, sorki i dziękuję, maja być dwie łyżeczki płaskie.
UsuńJuż poprawiam.
Przepis na chlebek spisany - wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńCzy moczyłaś ziarno kukurydzy przed połączeniem z ciastem i jakiej gęstości kefiru użyłaś ?
Nie moczyłam kukurydzy bo ona jest miękka, a kefir jak to kefir zawsze ma taką samą konsystencję a jak jest rozwarstwiony to trzeba go wymieszać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.