Mieszankę z której wypiekłam ten bochen dostałam do przetestowania z "Chleb na Zdrowie".
W sklepie można dostać inne ciekawe mieszanki a także świeże mąki, drożdże i posypki.
Zajrzyjcie koniecznie [ klik ].
Mieszanka na chleb Drwala składa się z :
mąki pszennej T 750, mąki żytniej T 2000 , pestek słonecznika i dyni, siemienia lnianego, słodu żytniego, naturalnego zakwasu żytniego, soli oraz drożdży instant.
Nie ma tu mowy o żadnych konserwantach i składnikach "E".
Chleb wyszedł znakomicie i zrobię go nie raz nie dwa.
- mieszanka "Chleb Drwala"
- woda
Ziarna zalałam ciepłą wodą aby napęczniały, potem odcedziłam, dodałam razem z mąką, wodą i drożdżami do miski i wyrabiałam mikserem przez 20 minut.
Potem ciasto odpoczywało a następnie przełożyłam je do foremki i zostawiłam do wyrośnięcia.
Trwało to ok. 1,5 godziny.
Potem wstawiłam do nagrzanego do 220 C piekarnika i jak wstawiałam to spryskałam wodą przez 5 sekund i piekłam 3 minuty, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu studziłam na kratkach.
Chleb jest przepyszny i dlatego kupujcie i pieczcie - wersja dla zapracowanych.
Nie zawiedziecie się na pewno.
Smacznego.
3 komentarze
Potwierdzam..jest pyszny..też piekłam ..ale dawno temu..
OdpowiedzUsuńTwoje chlebusie są przepyszne:)))jak dobrze że Dorotko jesteś:)))Pozdrawiam i za wszystkie inspiracje kulinarne dziękuję:))
OdpowiedzUsuńPiekłam chlebek z tej mieszanki pyszny jest, polecam:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.