Super aromaty i konsystencja, chrupkość warzyw i łagodność kaszy, mniam.
Przypominam że w zakładkach na górze strony można znaleźć przepisy na wigilijny stół a także na Boże Narodzenie czyli dni świąteczne.
Zachęcam do korzystania z przepisów i dzielenia się zdjęciami Waszych potraw z moich pomysłów, będzie mi bardzo miło.
Zdjęcia przysyłajcie na maila.
A teraz pyszna zupa.
Kapuściano - fasolowa zupa.
Składniki:
Przepis własny.
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 duże ziemniaki
- kawałek selera bulwiastego
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- garść fioletowej fasolki typu Mamut
- 1/2 dużego pora
- 1500 ml wody
- 1 kostka warzywna bio bez konserwantów
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka smalcu ze skwarkami
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól morska
- 2 łyżki kaszy kuskus
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Warzywa umyłam i obrałam.
- Marchew pokroiłam w plastry a pietruszkę, seler w zapałkę, pora w krążki a ziemniaki w dużą kostkę.
- Kapustę poszatkowałam, usuwając z liści twarde nerwy - wystarczy ściąć nożem - a fasolkę połamałam na kawałki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego i podsmażyłam na nim najpierw pora, potem dodałam marchew, pietruszkę, selera a na końcu kapustę.
- Smażyłam jakieś 5 minut a potem wszystkie warzywa zalałam wodą, włożyłam połamaną fasolę, całą chili, a także kostkę warzywną.
- Gotowałam do miękkości warzyw.
- Na patelni rozgrzałam smalec ze skwarkami i zasmażyłam na nim mąkę.
- Wlałam zasmażkę do zupy, zagotowałam i wyłączyłam gaz.
- Wsypałam do zupy kasze kuskus i odstawiłam pod przykryciem na kilka minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przepis własny.
5 komentarze
świetna zupa:)
OdpowiedzUsuńmniamm
OdpowiedzUsuńMuszę poczekać jak będzie fasolka szparagowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Można też użyć mrożonej.
UsuńZnowu wpadłam na tę zupę.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, w sprzedaży jest mrożona fasolka.
Pozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.