środa, 4 grudnia 2013

Zupa kapuściano - fasolowa

Jakże ta zupa była pyszna, polecam wszystkim i każdemu z osobna.
Super aromaty i konsystencja, chrupkość warzyw i łagodność kaszy, mniam.
Przypominam że w zakładkach na górze strony można znaleźć przepisy na wigilijny stół a także na Boże Narodzenie czyli dni świąteczne.
Zachęcam do korzystania z przepisów i dzielenia się zdjęciami Waszych potraw z moich pomysłów, będzie mi bardzo miło.
Zdjęcia przysyłajcie na maila.
A teraz pyszna zupa.
Kapuściano - fasolowa zupa.

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • kawałek selera bulwiastego
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • garść fioletowej fasolki typu Mamut
  • 1/2 dużego pora
  • 1500 ml wody
  • 1 kostka warzywna bio bez konserwantów
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie zupy:
  • Warzywa umyłam i obrałam.
  • Marchew pokroiłam w plastry a pietruszkę, seler w zapałkę, pora w krążki a ziemniaki w dużą kostkę.
  • Kapustę poszatkowałam, usuwając z liści twarde nerwy - wystarczy ściąć nożem - a fasolkę połamałam na kawałki.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego i podsmażyłam na nim najpierw pora, potem dodałam marchew, pietruszkę, selera a na końcu kapustę.
  • Smażyłam jakieś 5 minut a potem wszystkie warzywa zalałam wodą, włożyłam połamaną fasolę, całą chili, a także kostkę warzywną.
  • Gotowałam do miękkości warzyw.
  • Na patelni rozgrzałam smalec ze skwarkami i zasmażyłam na nim mąkę.
  • Wlałam zasmażkę do zupy, zagotowałam i wyłączyłam gaz.
  • Wsypałam do zupy kasze kuskus i odstawiłam pod przykryciem na kilka minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger