Moja wersja jest z makaronem szpinakowym i całość wyszła znakomicie.
Zachęcam do gotowania.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g makaronu szpinakowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka suszu z pomidorów
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 duża cebula
- 1 puszka - 400 g małych pomidorków bez skóry
- olej lniany do smażenia
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól do smaku
- cukier do smaku
Cebulę i czosnek drobno posiekałam i dołożyłam do mięsa wraz z jajem i przyprawami.
Wyrobiłam mięso na jednolitą masę i wstawiłam do lodówki.
Teraz sos.
Posiekałam cebulę i pokroiłam paprykę w drobną kostkę.
Podsmażyłam je na oleju lnianym a następnie zalałam pomidorkami z puszki.
Dodałam resztę przypraw i gotowałam aż pomidory się rozpadły.
Z mięsa zwilżając dłonie zimną wodą uformowałam kulki i wrzucałam je do sosu.
Gotowałam 5 minut aby były miękkie i soczyste.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na talerzu układałam makaron a na nim kulki mięsa polewając sosem.
Smacznego.
Pomysł własny.
1 komentarze
Uwielbiam szpinakowy makaron:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.