niedziela, 1 grudnia 2013

Zapiekanka z cukinii, bakłażana i ziemniaków

Bardzo sycąca i pełna smaków zapiekanka na zimne i długie wieczory.
Zapraszam serdecznie, robi się ją szybko i szybko znika rozgrzewając brzuchy.
               Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula czerwona
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy  Gaucho Steak Royal Brand *
  • 3 duże pomidory
  • mały bakłażan
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cukinia żółta 
  • 1 cukinia zielona
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej do mięsa
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa do wysmarowania naczynia
             Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 400 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
Obie cukinie pokroiłam wraz ze skórką na plastry.
Bakłażana równiez pokroiłam na plastry, posoliłam i na sicie odstawiłam na 15 minut aby puścił gorzkie soki a potem przepłukałam wodą i osączyłam.
Ziemniaki pokroiłam w plastry.
Paprykę kroiłam w paski.
Pomidory wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, tak jak i czerwoną cebulę i papryczkę chilli.
Zaczynamy smażenie.
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim cebulę i posiekaną papryczkę chilli a potem mięso mielone dodając również przyprawę Gaucho Steak, sól czosnkową oraz estragon.
Mięso smażyłam aż się ładnie zrumieniło, wówczas dodałam pomidory i smażyłam aż sos zgęstniał a cały sok z pomidorów odparował.
Teraz robimy beszamel.
Na patelni rozgrzałam masło i zasmażyłam na nim mąkę a gdy ładnie się podrumieniła zalałam mąkę mlekiem ciągle mieszając aż sos zgęstniał.
Doprawiłam do smaku gałką oraz cynamonem a także solą i pieprzem.
Teraz układamy zapiekankę.
Naczynie do zapiekania posmarowałam oliwą z oliwek i na dnie ułożyłam plastry ziemniaków. 
Na nich kilka łyżek mięsa, plastry cukinii żółtej, beszamel, paski papryki, beszamel, bakłażan, mięso, cukinię zieloną, ponownie mięso i na wierzchu resztę beszamelu.
Zapiekałam potrawę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 45 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Smacznego.
Przepis własny.
 * Przyprawa Gaucho Steak Royal Brand - mieszanka przypraw: pieprz, sól, czosnek, cebula, ziele angielskie, cukier trzcinowy, papryka czerwona-zielona, tymianek, kolendra, gorczyca, olej jadalny, chilli.

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger