W książce jest niesamowita ilość inspiracji i została nagrodzona w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Award jako najlepsza na świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej.
Uwielbiamy kuchnie włoską więc po kolei wszystkie przepisy będą wypróbowane.
Dziś zapraszam na bardzo aromatyczną i przepyszną zapiekankę.
Składniki:
- 600 g ryżu sypkiego
- 40 g parmezanu
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 6 dojrzałych pomidorów
- 3 kulki mozzarelli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pesto z bazylii
- sól
- pieprz
Ryż ugotowałam w dużej ilości wody z solą i po ugotowaniu odcedziłam go.
Dodałam wtedy 2 łyżki oliwy, wymieszałam i pozostawiłam do przestudzenia.
Bakłażana pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na dużym ogniu w 1 łyżce oliwy i wymieszałam z ryżem i połową startego parmezanu.
Do masy ryżowej dodałam także pesto, sól i pieprz.
Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy - średnica 28 cm.
Cukinię pokroiłam w cienkie plastry i podsmażyłam na oliwie.
Mozzarellę i pomidory pokroiłam w plastry.
Ułożyłam pomidory, mozzarellę i cukinię na ryżu tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
Na wierzch posypałam startą resztą parmezanu i polałam oliwą.
Zapiekankę włożyłam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam 15 minut aż ser się rozpuścił.
Smacznego.
Inspiracja z książki "Mamma Mia" Cristiny Bottari.
1 komentarze
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.