Wino jeszcze się klaruje ale mam nadzieje że do świąt będzie dobre i wtedy zrobię zdjęcie już gotowego do picia a dziś będzie o tym jak je zrobiłam.
Zapraszam na lampkę pysznego wina w kolorze wiosny.
Składniki:
- 10 sztuk dojrzałych owoców kiwi
- 3,5 kg zielonych winogron
- 10 l wody
- 2 kg cukru rozpuszczone w 2 l wody
Wszystkie winogrona oberwałam od gałązek i wrzuciłam do balona na wino.
Wodę zagotowałam i ostudziłam a cukier rozpuściłam w 2 litrach wody i też ostudziłam.
Wodą zalałam winogrona i zamknęłam balon rurką fermentacyjną na 7 dni.
Po tym czasie obrałam ze skórki kiwi - dobrze jak są bardzo dojrzałe i słodkie - i wrzuciłam do pracującego już wina.
Zamieszałam balonem aby wszytko się wymieszało i wino dalej pracowało ok. 5 tygodni.
Wtedy wino odcedziłam i ponownie wlałam do balonu aby jeszcze popracowało bo w przecedzonym winie zostało jeszcze sporo cukru do przerobienia.
Po następnych dwóch tygodniach przecedziłam wino przez gazę i do tej pory się klaruje.
Na święta będzie na pewno znakomite i wtedy pochwalę się jak wyszło.
Przepis będzie jak znalazł gdy będziecie mieli pełne kosze winogrona.
Na zdrowie!
Przepis własny.
Mętność wina na zdjęciach nie oznacza że jest ono mętne, tylko jakoś wino nie chciało współpracować z aparatem.
2 komentarze
wyglada super
OdpowiedzUsuńByło super, polecam. Właśnie mi przypomniałeś Anonimie że nie wkleiłam zdjęć wina, już to nadrabiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.