Miałam dużą fasolę, właściwie gigant i dlatego moje uszka to uszy abym mogła zawinąć dobrze ciasto na fasoli.
Jeśli będziecie mieli małą fasolkę uszka mogą być mniejsze.
Fasolowe uszka.
Składniki:
Ciasto:
Pomysł własny.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki ugotowanej dużej fasoli
- masło krewetkowe
- Mąkę i sól wsypałam do miski, potem wbiłam jedno żółtko i zagniotłam ciasto dość elastyczne.
- Ciasto ułożyłam na posypanym mąką blacie i przykryłam miską na 30 minut aby odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na placek grubości 2 mm i pokroiłam na kwadraty o ok. 8 cm boku.
- Na każdym ułożyłam fasolę i zlepiłam boki w trójkąt a następnie rogi trójkąta zlepiłam razem.
- Gotowałam uszka w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 5 minut.
- Podałam polane masłem krewetkowym.
- Aby zrobić takie masło wystarczy podsmażyć na maśle pancerzyki krewetek przez chwilę a masło nabierze aromatu krewetkowego.
Pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.