Tak podane śledzie są przepyszne i nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole, polecam serdecznie.
Śledziowy tatar.
Składniki:
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych solonych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czerwona cebula
- 100 g marynowanych grzybów - dałam opieńki [ klik ]
- sok z 1 limonki
- 4 małe ogórki konserwowe [ klik ]
- 1 małe jabłko
- 1 strąk papryki konserwowej [ klik ]
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- sól
- pieprz
- Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam je przez 1 godzinę i wtedy odlałam wodę i osuszyłam płaty i pokroiłam je w drobniutka kosteczkę.
- Grzyby, paprykę, oliwki, ogórki oraz cebulę drobno posiekałam.
- Wszystko włożyłam do miski i dodałam jeszcze posiekane jabłko oraz olej, sól, pieprz do smaku a także sok z limonki.
- Dobrze wymieszałam i wychłodziłam.
- Dobrze schłodzony tatar jest wyśmienity w smaku.
5 komentarze
Wow, uwielbiam śledzie.
OdpowiedzUsuńW ich robieniu, mój Eryk jest specjalistą.
Życzę miłego weekendu.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpięknie podane...
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciesze się że smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.