czwartek, 19 grudnia 2013

Szwajcarskie bułeczki mleczne

Wypiekane 1 sierpnia przez Szwajcarów bułeczki, aby uczcić święto narodowe.
Są delikatne , puszyste, doskonałe na śniadanie do past, powideł po prostu pyszne.

             Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g roztopionego ostudzonego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 pełna łyżeczka drożdży suchych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajo do smarowania
 Mąkę przesiałam do miski, dodałam drożdże, sól, cukier, masło i mleko i zarobiłam ciasto.
Ciasto ugniatałam aż stało się miękkie i elastyczne.
Miskę wysypałam mąka i zostawiałam w niej ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu aby podwoiło swoja objętość i trwało to około 50 minut.
Jak ciasto wyrosło zagniotłam je chwilę i podzieliłam na 10 równych kawałków i z każdego zrobiłam kulkę.
Bułeczki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam każdą rozmąconym jajem i pod przykryciem zostawiłam do wyrośnięcia.
Jak urosły nacięłam je na kształt krzyża czyli znak z flagi szwajcarskiej.
 Te pieczone na 1 sierpnia takie być powinny.
Piekłam w temperaturze 190 C przez 25 minut.
Po upieczeniu studziłam na kratkach.
Smacznego.  

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger