Jeśli natomiast zrobicie do rolady wyrazisty sos typu czosnkowy, ziołowy czy paprykowy może doskonale służyć jako danie główne.
Jeszcze nie wiecie że jest to pyszne danie ale zaraz jak zrobicie będziecie wniebowzięci.
Rolada z kapustą i grzybami.
Składniki:
Ciasto : ( keksówka 30x12 góra )
- 500 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml piwa
- 1 żółtko do smarowania
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 małe jajo do pęczaku
- 1 szklanka bulionu grzybowego do pęczaku
- olej do smażenia pęczaku
- 1/2 główki białej kapusty
- garść suszonych podgrzybków
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka ziela kocanki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszu z kani
- 1 łyżeczka suszu z opieniek
- Mąkę wsypałam do miski, włożyłam do niej miękkie masło, żółtka oraz sól.
- Wymieszałam wszystko razem a na koniec dolewałam piwo i wyrobiłam na gładkie ciasto.
- Ciasto owinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 60 minut do lodówki.
- Kaszę wysypałam na talerz, wbiłam jajo i dokładnie wymieszałam aby jajo pokryło każde ziarenko kaszy i zostawiłam aby kasza wyschła.
- Od czasu do czasu mieszałam aby równomiernie schła.
- Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i smażyłam na nim suchy pęczak, a gdy się podsmażył zalałam go szklanką bulionu grzybowego i gotowałam 15 minut.
- Pęczak przestudziłam i odstawiłam.
- Kapustę pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka, podlałam bulionem drobiowym i dusiłam do miękkości.
- Grzyby namoczyłam na 2 godziny w zimnej wodzie a potem je odcedziłam i pokroiłam w kostkę.
- Dodałam do kapusty, razem z suszem z kani i opieniek oraz kocanką i lubczykiem i razem się gotowały.
- Gdy kapusta i grzyby były mięciutkie wystudziłam i dodałam pęczak.
- Wymieszałam wszystko razem.
- Ciasto piwne które odpoczywało rozwałkowałam na prostokąt o jednym boku 30 cm, tak aby zmieściło się do keksówki.
- Na cieście rozłożyłam równo farsz, zostawiając centymetrowe boki aby ciasto ładnie się zwinęło.
- Zwinęłam następnie roladę w rulon i łączeniem do dołu włożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
- Wierzch rolady posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i wstawiłam formę do nagrzanego do 180 C piekarnika na 60 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam z formy.
- Można podawać na zimno lub gorąco, i tak i tak jest znakomity.
Przepis na farsz własny.
1 komentarze
ciekawy przepis ,wypromuję na Trzech Króli ...
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.