Takiego pstrąga jadałam na wakacjach w smażalni "U Andrzeja"w Kudowie Zdrój.
Najpierw można było złowić swojego pstrąga a potem poczekać chwilę i cieszyć się przepysznie podana rybą.
Składniki:
- 2 pstrągi tęczowe
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 plastry masła czosnkowego [ klik ]
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 plastry cytryny + dekoracja
- 250 g kurek
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- sól czarna cypryjska
- pieprz
- szczypta tymianku
- gałązka rozmarynu
Do środka ryby włożyłam po 1 plasterku masła, przekrojonego na połowę oraz po 1 plasterku cytryny również przekrojonego na połowę oraz po 2 gałązki natki pietruszki.
Dobrze ucisnęłam tuszki aby farsz nie wyleciał.
Posypałam pstrągi solą, pieprzem oraz papryką słodką, odstawiłam na bok a teraz zabrałam sie za grzyby.
Kurki umyłam pod bieżącą wodą na sicie aby nie wciągnęły niepotrzebnie wody.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim posiekaną drobno szalotkę oraz posiekany czosnek.
Potem dodałam kurki i włożyłam przyprawy czyli czarną sól cypryjską, pieprz, tymianek oraz gałązkę rozmarynu.
Dusiłam grzyby pod przykryciem 10 minut a potem zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze chwilę aby sos odparował.
Na drugiej patelni rozgrzałam masło klarowane i olej rzepakowy i smażyłam na nim pstrągi tyle aby skórka ładnie się zrumieniła.
Podałam z plastrami cytryny, surówką z kapusty i pora [ klik ],
oraz plastrami masła czosnkowego [ klik ] i z kurkami.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.