Potrawa wciąż gości ze smakiem na naszym stole.
Pieczeń mięsno - szpinakowa.
Składniki: ( forma 26 x 12 góra )
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka biała
- 150 g sera solankowego typu feta
- 2 jaja
- 2 małe bułeczki namoczone w wodzie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- 1 papryczka chilli
- plastry boczku do wyłożenia formy
- 100 g liści szpinaku
Przygotowanie:
- Do dużej miski włożyłam mielone mięso, a potem po kolei, pokrojoną w kostkę paprykę, chilli i cebulę.
- Pokrojone drobno pieczarki też wylądowały w misce, także posiekane tymianek i koperek.
- Czosnek posiekałam drobniutko i również włożyłam do miski.
- Bułki namoczone w wodzie odcisnęłam i dodałam do masy mięsnej.
- Dobrze wszystko wymieszałam.
- Na koniec posoliłam, doprawiłam pieprzem oraz włożyłam pokrojony w dużą kostkę ser i wbiłam jaja.
- Delikatnie wymieszałam.
- Formę do pieczenia wyłożyłam plastrami boczku tak aby można je było jeszcze zawinąć na wierzch.
- Włożyłam połowę masy mięsnej do formy a na nim ułożyłam umyte i osuszone liście szpinaku.
- Na szpinak włożyłam resztę masy mięsnej.
- Przykryłam pieczeń paskami boczku i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekłam przez godzinę.
- Po upieczeniu jak pieczeń lekko odpoczęła wyjęłam z foremki i pokroiłam w plastry.
- Podałam z sosem czosnkowym.
1 komentarze
wygląda przepysznie :))) przepis chowam...
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.