Liście są tak zdrowe i jędrne że postanowiłam zrobić pesto i muszę Wam powiedzieć że jest rewelacyjne.
Zachęcam do robienia i smarowania kanapek, zdrowo i pysznie.
Można też oczywiście zajadać z makaronem, pełna dowolność.
Składniki:
- liście z 3 bulw rzepy białej
- 80 ml oleju z pestek winogron
- 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
- 3 łyżki parmezanu
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- sól
Czosnek obrałam, jak macie małe ząbki to dwa koniecznie.
Orzechy uprażyłam na suchej patelni.
Do blendera wkładałam po kolei liście pokrojone, potem czosnek, olej, orzechy i parmezan - jest obecnie do nabycia w Lidlu.
Wszystko razem zmiksowałam i doprawiłam pieprzem i solą a także sokiem z cytryny.
Smacznego.
Przepis własny.
1 komentarze
Hmm, świetny pomysł. Faktycznie jest biała rzepa.
OdpowiedzUsuńJak będzie w piątek to kupie i zrobię.
Pozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.