Przedstawiam dziś danie na świąteczny stół.
Perliczka jest przesmaczna a w towarzystwie pomarańczy i rozmarynu ma bajeczny, delikatny smak.
Ja do przygotowania potrawy użyłam garnka rzymskiego a Wy możecie każdego naczynia żaroodpornego.
Starajcie się nie otwierać naczynia do momentu upieczenia i nie nakłuwajcie niepotrzebnie mięsa aby soki nie wypłynęły.
Perliczka z rozmarynem i pomarańczami.
Perliczka jest przesmaczna a w towarzystwie pomarańczy i rozmarynu ma bajeczny, delikatny smak.
Ja do przygotowania potrawy użyłam garnka rzymskiego a Wy możecie każdego naczynia żaroodpornego.
Starajcie się nie otwierać naczynia do momentu upieczenia i nie nakłuwajcie niepotrzebnie mięsa aby soki nie wypłynęły.
Perliczka z rozmarynem i pomarańczami.
Składniki:
- 1 perliczka o wadze 1100 g
- 4 duże pomarańcze
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 4 ziemniaki
- Perliczkę umyłam, oczyściłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
- następnie natarłam ptaka oliwą oraz solą i pieprzem.
- Połowę jednej pomarańczy włożyłam do środka perliczki i związałam nogi i skrzydła aby pomarańcza nie wypadła.
- Z dwóch pomarańczy wycisnęłam sok razem z miąższem a pozostałe 1,5 pokroiłam w pół plasterki.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki a cebulę po obraniu pokroiłam w ósemki.
- Garnek rzymski zalałam zimną wodą na 20 minut a po tym czasie wylałam wodę i osuszyłam garnek.
- Na dnie garnka ułożyłam gałązki rozmarynu a na nim ułożyłam perliczkę.
- Obłożyłam ją plastrami pomarańczy, cebulą i ziemniakami.
- Wszystko zalałam sokiem z pomarańczy, przykryłam garnek i wstawiłam do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 200 C.
- Gdy temperatura doszła do 200 C piekłam przez godzinę.
- Potrawa po tym czasie jest pyszna i aromatyczna.
Inspiracja Kuchnia Lidla.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.