Sumak czyli pieprz libański.
O sumaku więcej fajnie napisano na Smakowitym blogu [ klik ].
Ja przygotowałam pyszną sałatkę a sumak podkreślił tylko jej smak.
Składniki:
- garść rukoli
- garść pomidorków cherry czerwonych
- 6 pomidorków mini żółtych
- 150 g sera gorgonzola
- 1 łyżeczka nasion sumaku
- 3 świeże figi
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu z chabra bławatka
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej Royal Brand
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Na talerzu rozłożyłam umytą i osuszoną rukolę.
Pomidorki żółte i czerwone poprzekrawałam na połówki i ułożyłam na sałacie, także ułożyłam pokrojone w ósemki figi.
Posypałam wszytko sumakiem i pokruszyłam na wierzch gorgonzolę.
Na koniec polałam sałatkę sosem i lekko widelcem przemieszałam aby sos dostał się na dno.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam takie smaki.
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że kolby sumaka są przyprawą.
Pozdrawiam:)
Ja do niedawna też nie znałam sumaka.
UsuńWitam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym.
OdpowiedzUsuńKonkurs promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
Nagrodami są akcesoria zoologiczne.
Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html
Zachęcam również do napisania na blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.
Pozdrawiam gorąco
Dziękuję.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.