Obojętnie czy nastawicie zakwas z chlebem czy bez do świąt się zrobi i będzie dobry.
Składniki:
- 1 kg buraczków czerwonych
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Czosnek obrałam i lekko zgniotłam aby uwolnił aromat.
Sól i cukier rozpuściłam w wodzie i zalałam plastry buraków w kamionce.
Dodałam ziele, liść laurowy oraz czosnek.
Przykryłam naczynie ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Po 3 dniach zdjęłam pianę z wierzchu zakwasu i ponownie odstawiłam.
Po 7 dniach zakwas gotowy.
Można przechowywac w lodówce bardzo długo ale on tyle nie wytrzymuje bo wcześniej zużywam taką porcję.
Smacznego.
6 komentarze
Fajny blog, ciekawie piszesz. Z przyjemnością będę tu zaglądał.
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam ponownie.
UsuńTaki kwas buraczany jest bardzo zdrowy do picia, świetny na wzmocnienie zwłaszcza w przypadku anemii.
OdpowiedzUsuńTo prawda, buraki to istne źródło samych dobroci dla organizmu.
UsuńNa wigilię zrobiłam pierwszy w swoim zyciu zakwas. i co?? wypilismy go przed czasem :) SMACZNIUTKI!! dziś nastawiam kolejny, już mi ślinka cieknie....dziękuje za przepis i wiele inspiracji ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo tak jest pyszny i ciężko mu dotrwać do następnego barszczu.Fajnie że smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.